Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Μάθε πως να σώζεις μια ζωή - Πείσε και την οικογένειά σου να μάθει.


Πρωτες βοηθειες - ερυθρου σταυρου 

***

Πρώτες βοήθειες 3ο ΓΕΛ Αμαρουσίου 

***

 **


Πρώτες Βοήθειες - Πνιγμονή Παιδιών

*

Πρώτες Βοήθειες - Πνιγμονή

***
***

Πρώτες βοήθειες - Αντιμετώπιση λιποθυμίας 

****

Φαρμακείο Πρώτων Βοηθειών 

 Πρώτες Βοήθειες - Θερμοπληξία - Τσιμπήματα - Αλλεργίες

 

Πρώτες Βοήθειες - Επίδεση

Πως βγαζουμε το κρανος σε τραυματια? 

Επιληπτικές κρίσεις - επιληπτικοί σπασμοί 

 

 

 

Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ

Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ
Valentine.gr  

Μάθετε πώς μπορείτε να φροντίσετε καλύτερα τα λουλούδια και τα φυτά που έχετε πάρει από το κατάστημά μας. Μερικές χρήσιμες οδηγίες από τον γιατρό μας θα βρείτε παρακάτω.


Πώς μπορείτε να συντηρείτε καλύτερα κομμένα λουλούδια και κορσάζ.

Φρέσκα Μπουκέτα και Συνθέσεις
Αν έχετε μια σύνθεση φρέσκων λουλουδιών φτιαγμένη σε ανθοκομικό σφουγγάρι, όπως συνηθίζεται, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσθέτετε νερό καθημερινά. Το σφουγγάρι λειτουργεί σαν ένα συντηρητικό που επιμηκύνει την ζωή των λουλουδιών σας. Τοποθετήστε την σύνθεση σε δροσερό μέρος μακριά από ζέστη και ρεύματα αέρα. Συντηρήστε την σύνθεση σε κρύο μέρος κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Κομμένα Λουλούδια

Τέσσερα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:
  • Κόψτε τα στελέχη ευθεία ή λοξά χρησιμοποιώντας ανθοκομικό κόφτη ή ένα κοφτερό μαχαίρι. Μην χρησιμοποιείτε ψαλίδι. Κόψτε τα στελέχη μέσα σε νερό που πρέπει να είναι φρέσκο καθαρό και χλιαρό (37-43 βαθμ.C). Τα λουλούδια του κήπου και τα τροπικά πρέπει νά κόβονται σε νερό θερμοκρασίας (27-36 βαθμ.C).
  • Μεταφέρετε τα λουλούδια σε ένα βάζο ή δοχείο γεμάτο με νερό στην κατάλληλη θερμοκρασία. Αφαιρέστε τα φύλλα που είναι κάτω από την επιφάνεια του νερού.
  • Αν χρησιμοποιείτε ειδικά συντηρητικά που επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής των λουλουδιών σας και καταπολεμούν τα βακτηρίδια που αναπτύσσονται στο νερό, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες συσκευασίας. Προσθέστε νερό στο δοχείο όποτε χρειάζεται και αναπληρώστε τα διαλύματα κάθε δύο μέρες. Αν δεν χρησιμοποιείτε συντηρητικά, αλλάζετε το νερό καθημερινά, σαπουνίζετε το δοχείο και ξανακόβετε τα στελέχη των λουλουδιών.
  • Τοποθετείστε τα λουλούδια σε δροσερό μέρος, ειδικά τη νύχτα. Κρατήστε τα μακριά από πηγές θερμότητας και αέρα (καλοριφέρ, αιρ-κοντίσιον).


Λουλούδια που συνοδεύουν το ντύσιμο (Κορσάζ)

Το να στολίζει κανείς με λουλούδια το ντύσιμό του κατά τη διάρκεια της ημέρας ή σε βραδινές περιστάσεις είναι ταυτόχρονα μόδα και διασκέδαση. Στολίδια από λουλούδια (κορσάζ) μπορούν να φορεθούν στον καρπό του χεριού ή στα μαλλιά. Φορέστε τα επίσης στο γιακά, στη μέση  ή στους ώμους. Στολίστε ακόμα και μια τσάντα. Αλλά να θυμάστε να τα χρησιμοποιείτε στην ενδυμασία, με τον τρόπο που μεγαλώνουν στη φύση, δηλαδή τα άνθη επάνω το στέλεχος κάτω. Προφυλάξτε τα λουλούδια σας από απότομη έκθεση σε κρύο αέρα. Όταν βγαίνετε έξω και ο καιρός είναι πολύ κρύος συντηρήστε τα λουλουδένια σας κοσμήματα σε ένα κουτί. Ξαναφορέστε τα όταν φτάσετε στον τόπο προορισμού σας (εκδηλώσεις, γιορτές, πάρτι, κτλ.). Και θυμηθείτε, ότι τα πολλά πιασίματα τραυματίζουν τα ευαίσθητα πέταλα και στελέχη. Για να διατηρήσετε τα λουλουδένια σας κοσμήματα φρέσκα και φωτεινά για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, καλύψτε τα με υγρό βαμβάκι ή με ένα λεπτό υγρό πανί. Συντηρήστε τα στο ψυγείο μέσα σε ένα κουτί. Οι ορχιδέες είναι η εξαίρεση. Τοποθετείστε το στέλεχός τους σε νερό. Διατηρήστε τα σε κρύο μέρος, μακριά από ρεύματα, αλλά όχι μέσα στο ψυγείο. Αφήστε σε  μας να δώσουμε το στυλ που ταιριάζει στα λουλουδένια σας κοσμήματα σύμφωνα με τις νέες επιταγές τις μόδας...σε χρώματα και σχέδια που θα τονίσουν το ντύσιμό σας ανάλογα με την περίσταση.
πηγή 

ΣΗΨΑΙΜΙΑ

ΣΗΨΑΙΜΙΑ

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Κατά τη φάση της ανάρρωσης από χειρουργική επέμβαση, λοίμωξη η πλη­γή, μπορεί να αναπτυχθεί σηψαιμία ή σηπτικό σοκ. Συνήθη συμπτώματα εί­ναι τα εξής:
♦  Υψηλός πυρετός και ρίγη, γρήγορη αναπνοή, πονοκέφαλος και ναυτία μπορεί να είναι ενδείξεις σηψαιμίας – δηλητηρίασης του αίματος.
♦  Έντονα ρίγη, χαμηλή αρτηριακή πίε­ση, απώλεια όρεξης και ίσως απώ­λεια των αισθήσεων είναι πιθανά σημάδια σηπτικού σοκ.
♦   Κόκκινες γραμμές που εκτείνονται ακτινωτά γύρω από έναν δοθιηνα (καλόγηρο) μπορεί να είναι ένδειξη σηψαιμίας.
ΚΑΛΕΣΤΕ TON ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ:
♦  Αν τα συμπτώματά σας δείχνουν ση­ψαιμία. Χρειάζεστε επειγόντως ιατρι­κή βοήθεια για να σταματήσει η εξά­πλωση της λοίμωξης και να προλη­φθεί το σηπτικό σοκ.
♦  Αν εμφανίσετε έντονα ρίγη, έχετε με­τρήσιμη πτώση της αρτηριακής πίε­σης και το δέρμα σας γίνει ωχρό, κρύο και κολλάει από τον ιδρώτα. Ίσως αρχίζετε να εισέρχεστε σε ση­πτικό σοκ, οπότε χρειάζεστε επειγό­ντως ιατρική βοήθεια.
Η σηψαιμία (δηλητηρίαση του αίματος) είναι μια δευτεροπαθής λοίμωξη που αναπτύσσεται όταν βακτηρίδια από κάποιο μολυσμένο σημείο του σώματος εισβάλλουν στην κυκλοφορία του αίματος (βλ. Λοιμώξεις). Αν τα βακτηρίδια συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται χωρίς να τα σταματήσει το ανοσοποιητικό σύστημα, διατρέχετε κίνδυνο σηπτι­κού σοκ, μιας δυνητικά θανατηφόρας κατάστασης.
Η σηψαιμία εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που έχουν πρόσφατα υποστεί εγχείρηση ή άλλη παρεμβατική θεραπεία και σε άτομα που το ανο­σοποιητικό τους σύστημα είναι εξασθενημένο από κάποιο οξύ ή χρόνιο πρόβλημα υγείας. Τόσο η ση­ψαιμία όσο και το σηπτικό σοκ απαιτούν άμεση θεραπεία, για να σταματήσει η εξάπλωση της λοί­μωξης και να εξασφαλιστεί η πλήρης ανάρρωση.
ΑΙΤΙΑ
Η σηψαιμία είναι σχεδόν πάντα επιπλοκή κάποιας λοίμωξης, όταν βακτηρίδια ξεφεύγουν από την αρ­χική εστία και μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίμα­τος. Τα βακτηρίδια που προκαλούν τη λοίμωξη, αλ­λά και οι ενδοτοξίνες που απελευθερώνει το ανοσο­ποιητικό για την καταπολέμηση τους εμποδίζουν τη ροή αίματος προς τους πάσχοντες ιστούς, με αποτέλεσμα πυρετό και ρίγη – χαρακτηριστικά συ­μπτώματα οξείας σηψαιμίας. Αν η δηλητηρίαση δεν τεθεί υπό έλεγχο από το ανοσοποιητικό ή την ιατρική παρέμβαση, τότε αρχίζει το σηπτικό σοκ.
Σηψαιμία μπορεί να προκληθεί από μόλυνση χει­ρουργικών τραυμάτων, πληγών ή εγκαυμάτων. Όμως και άλλοι τύποι λοίμωξης είναι δυνατό να απελευθερώσουν στο αίμα αρκετά βακτηρίδια ώστε να προκληθεί σηψαιμία. Αυτές οι καταστάσεις ποικίλλουν από λοιμώξεις του ουροποιητικού συ­στήματος ή πνευμονία, ώς δοθιηνες και αποστήμα­τα δοντιών ή παθήσεις των ούλων. Δυστυχώς οι περιπτώσεις σηψαιμίας μέσα στα νοσοκομεία αυ­ξάνονται: καθώς πολλαπλασιάζονται οι ασθενείς που περνούν από παρεμβατικές διαδικασίες για λό­γους εξέτασης ή εγχείρησης, τα υπεύθυνα για τη σηψαιμία βακτηρίδια εξελίσσονται διαρκώς σε νέ­ους τύπους με ανοσία στα συμβατικά αντιβιοτικά.
Σε σπάνιες περιπτώσεις αναπτύσσεται σηψαι­μία από κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτο­κομικών προϊόντων, όπως ορισμένα μαλακά τυριά που περιέχουν το βακτήριο Listeria monocytogenes.
Τρώγοντας κανείς ωμά στρείδια ή άλλα θαλασσινά μολυσμένα με το βακτήριο Vibrio vulnificus, μπορεί να αναπτύξει θανατηφόρο σηψαιμία, αν ανήκει σε κάποια ομάδα υψηλού κινδύνου, όπως στα άτομα με ηπατική νόσο, διαταραχή του σιδήρου ή εξα­σθένηση του ανοσοποιητικού.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ
Σε υπόνοια σηψαιμίας, θα γίνει αξιολόγηση των συμπτωμάτων και των εξετάσεων αίματος για εντοπισμό των υπεύθυνων βακτηριδίων. Αν υπάρ­χουν ενδείξεις σοκ θα μπείτε σε νοσοκομείο όπου θα γίνουν έλεγχοι αίματος για βακτήρια, μετρήσεις αερίων του αίματος και άλλων στοιχείων, ίσως και ηλεκτροκαρδιογράφημα για ανίχνευση τυχόν καρ­διακών αρρυθμιών.
Μόλις εντοπιστούν τα βακτήρια που προκάλεσαν τη λοίμωξη, θα σας δοθούν αντιβιοτικά -από το στόμα ή ενδοφλέβια- για καταπολέμηση της λοίμω­ξης, ενώ ίσως χρειαστεί παροχέτευση και απολύ­μανση της πάσχουσας περιοχής. Αν αναπτυχθεί ση­πτικό σοκ χρειάζεται επείγουσα αντιμετώπιση και ενδοφλέβια αντιβιοτικά (πενικιλίνη, κεφαλοσπορί- νες ή αμινογλυκοσίδες). Ώς την πλήρη ανάρρωση, θα χρειαστεί μάλλον να μείνετε στο νοσοκομείο, για την πιθανότητα ανάπτυξης επιπλοκών.
πηγή

Σηψαιμία: Γιατί είναι τόσο επικίνδυνη

Σηψαιμία: Γιατί είναι τόσο επικίνδυνη

  Σηψαιμία: Γιατί είναι τόσο επικίνδυνη
Μία από τις συνηθέστερες αιτίες θανάτου των ανθρώπων που βρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, είναι η σηψαιμία.
Η σηψαιμία ή σήψη όπως είναι η ιατρική ορολογία, εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια σε μάστιγα, καθώς κάθε 3,5 δευτερόλεπτα ένα άνθρωπος χάνει τη ζωή του από αυτήν.
Τι είναι όμως η σήψη; Πρόκειται για την αντίδραση του οργανισμού μετά από μία λοίμωξη που προσβάλλει όλο το σώμα και τα όργανα του ασθενούς και θέτει τη ζωή του σε άμεσο κίνδυνο.
Η σήψη μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε ασχέτως φύλου και ηλικίας, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης, 82.000 νοσούν στη χώρα μας κάθε χρόνο από σοβαρή σήψη και σηπτικό σοκ.
Η σήψη δημιουργείται όταν τα μικρόβια διεγείρουν τον ανοσιακό μηχανισμό του ασθενούς με αποτέλεσμα να δημιουργείται γενικευμένη φλεγμονώδης αντίδραση που οδηγεί στη σήψη και στην οξεία ανεπάρκεια των οργάνων, πρώτα των πνευμόνων και μετά των νεφρών.
Κατόπιν προκαλείται ανεπάρκεια του καρδιαγγειακού συστήματος ή αλλιώς «σηπτική καταπληξία». Αυτή είναι γνωστή στον κόσμο ως σηπτικό σοκ. Σε αυτό το στάδιο, η φλεγμονώδης αντίδραση είναι τόσο έντονη που προκαλεί μείωση της αρτηριακής πίεσης, με συνέπεια τη μείωση της αιμάτωσης των ιστών του σώματος.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σήψη περιλαμβάνονται οι πάσχοντες από άλλα νοσήματα όπως σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθειες, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.
Πόσο επικίνδυνη είναι;
Η σήψη διατρέχει τρία στάδια βαρύτητας: την απλή σήψη, τη σοβαρή σήψη και το σηπτικό σοκ. Η θνητότητα της απλής σήψης είναι 8%, της σοβαρής σήψης 35% και του σηπτικού σοκ 58%.
Ενδείξεις σήψης
Υψηλός πυρετός (πάνω από 38 βαθμούς). Παρά τη χρήση αντιπυρετικών ο πυρετός είναι επίμονος
Υψηλές σφύξεις (πάνω από 90 καρδιακοί παλμοί το λεπτό)
Ταχύπνοια (πάνω από 20 αναπνοές το λεπτό)
Λευκοκυττάρωση (αύξηση του αριθμού των λευκοκυττάρων πάνω από τα ανώτατα όρια)
Αισθητή μείωση της διούρησης
Απώλεια συνείδησης (π.χ. ο ασθενής δεν μπορεί να μείνει ξύπνιος)
Οι βασικοί μικροοργανισμοί που οδηγούν σε σήψη είναι το κολοβακτηρίδιο E-coli, ο πνευμονιόκοκος και η κλεμπσιέλλα.
Πώς αντιμετωπίζεται η σήψη;
Η θεραπεία πρέπει να αρχίζει ταχύτατα μέσα σε μία ώρα. Ο ασθενής χρήζει άμεσης εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Του χορηγείται ενδοφλέβια αγωγή με αντιβιοτικά (πλάσμα, παράγοντες αίματος κτλ) και λοιπά φάρμακα διατήρησης των ζωτικών σημείων.

Λιποθυμία: 5 συχνοί παράγοντες που την προκαλούν

Οι τάσεις λιποθυμίας σχετίζονται κυρίως με τύπους αρρυθμίας όπου η καρδιά χτυπά πολύ γρήγορα (πάνω από 150 παλμοί το λεπτό).

Η αιφνίδια απώλεια των αισθήσεων, γνωστή ως λιποθυμία ή συγκοπή, προκαλεί αναμφισβήτητα ανησυχίες, ωστόσο μπορεί να αποτελεί μεμονωμένο συμβάν και να εξηγείται από μια παροδική ανισορροπία στον οργανισμό.
boro.gr

Αίμα στο σπέρμα: 8 πιθανοί λόγοι και η σωστή θεραπεία


Η αιμοσπερμία, η κατάσταση δηλαδή κατά την οποία εμφανίζεται αίμα στο σπέρμα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους αιτιολογικούς παράγοντες. Ο πιο συνηθισμένος είναι η λήψη βιοψίας από τον προστάτη. Παράλληλα το αίμα μπορεί να οφείλεται σε όγκους, λοιμώξεις, ανατομικές ανωμαλίες, νεφρολιθίαση, ή φλεγμονή σε διάφορα σημεία του ουροποιητικού συστήματος. Συνήθως η αιμοσπερμία είναι καλοήθης και υποχωρεί χωρίς παρέμβαση. Αν χρειαστεί θεραπεία, η επιλογή της εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία.

Η αιματοσπερμία δε γίνεται πάντα αντιληπτή και γι αυτό είναι δύσκολή η εκτίμηση της συχνότητας της.  Όπως προαναφέρθηκε το αίμα στο σπέρμα μπορεί να προκληθεί από πολλούς λόγους που επηρεάζουν το ανδρικό ουρογεννητικό σύστημα. Οι περιοχές που επηρεάζονται μπορεί να είναι η ουροδόχος κύστη, η ουρήθρα, οι όρχεις, οι σπερματοδόχοι κύστες, η επιδιδυμίδα, και ο προστατικός αδένας.
Το πιο πιθανό όμως είναι το αίμα να προκαλείται από τη βιοψία του προστατικού αδένα. Περισσότερο από το 80%των ανδρών που κάνουν την παραπάνω βιοψία μπορεί να εμφανίσουν αίμα στο σπέρμα τους, το οποίο διαρκεί για τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Παρομοίως, η αγγειεκτομή μπορεί να προκαλέσει αιμοσπερμία έως και μια εβδομάδα μετά την επέμβαση. Αν οι παραπάνω παράγοντες αποκλειστούν, η αιτία αναζητείται σε διάφορες καλοήθεις, ή κακοήθεις καταστάσεις. Πολλές φορές δεν μπορεί να ξεκαθαριστεί η αιτία.

Οι καταστάσεις που αναφέρονται πιο συχνά σε σχέση με την αιμοσπερμία περιλαμβάνουν:

•                Καλοήθεις ή κακοήθεις όγκους του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, των όρχεων, ή των σπερματικών πόρων
•                Λοιμώξεις συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων από χλαμύδια,  έρπη, κυτταρομεγαλοϊό και τριχομονάδες
•                Φλεγμονή στον προστάτη, την επιδιδυμίδα και την ουρήθρα
•                Παρουσία λίθων, οι οποίοι μοιάζουν με τους νεφρικούς, στους σπερματικούς πόρους, ή στον προστάτη
•                Πολύποδες στην ουρήθρα
•                Απόφραξη των εκσπερματιστικών πόρων
•                Μεταστατικούς καρκίνους του ουρογεννητικού συστήματος
•                Παρουσία κύστεων , αιμορραγίας, ή άλλων διαταραχών των σπερματικών πόρων

Τα συμπτώματα που συνοδεύουν την αιμοσπερμία εξαρτώνται από την υποκείμενη αιτία και μπορεί να είναι οποιαδήποτε από τα παρακάτω:

•                Επώδυνη ούρηση
•                Πόνος κατά την εκσπερμάτιση
•                Αιματουρία
•                Πόνος στη μέση
•                Πυρετός
•                Ευαισθησία στους όρχεις, ή/και στο όσχεο
•                Οίδημα στους όρχεις, ή/και στο όσχεο
•                Οίδημα, ή ευαισθησία στη βουβωνική περιοχή

Πως γίνεται όμως η εκτίμηση του αίματος στο σπέρμα;

Υπάρχει ένας αριθμός διαγνωστικών τεστ που μπορούν να γίνουν μετά την κλινική εξέταση και τη λήψη ιστορικού. Οι πιο συχνές εξετάσεις που γίνονται είναι η ανάλυση τω ούρων και οι καλλιέργειες για τον εντοπισμό σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων ,ή άλλων λοιμώξεων. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται να γίνουν περεταίρω εξετάσεις όπως είναι το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία για την αποκάλυψη όγκων, ή άλλων ανωμαλιών. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συστηθεί και η ανάλυση του σπέρματος.

Η θεραπεία της αιμοσπερμίας κατευθύνεται στην αντιμετώπιση της αιτίας που τη προκαλεί εφόσον αυτή έχει βρεθεί. Κάποιες φορές χορηγούνται αντιβιοτικά αν δοθεί η συμπερασματική διάγνωση προστατίτιδας, βασισμένη στα ευρήματα πολλών μελετών όπου αναφέρεται ότι ένας στους 4 άνδρες που εμφανίζει αιμοσπερμία, έχει προστατίτιδα. Παρόλα αυτά δεν έχει αποδειχτεί ξεκάθαρα η αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης θεραπείας.

Σε πολλές περιπτώσεις αν η αιμοσπερμία δε σχετίζεται με κάποια γνωστή διαταραχή, ή σύμπτωμα, δε χορηγείται καμιά θεραπεία και η κατάσταση συνήθως υποχωρεί. Η αιμοσπερμιά που επιμένει για περισσότερο από μήνα, χρειάζεται περεταίρω διερεύνηση ακόμη κι όταν απουσιάζουν τα συνοδά συμπτώματα.

Η πρόγνωση της αιμοσπερμίας εξαρτάται και αυτή από την υποκείμενη αιτία. Οι περισσότερες καταστάσεις αιμοσπερμίας είναι καλοήθεις και αποχωρούν χωρίς θεραπεία. Αν και ο καρκίνος αποτελεί  αιτία της παρουσίας αίματος στο σπέρμα, οι περισσότερες περιπτώσεις αιμοσπερμίας δε σχετίζονται με τον καρκίνο, ιδιαίτερα στους νέους άνδρες.
Γράφει ο Θάνος Παλλαντζάς, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος
andrologia.gr

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Το γρήγορο τεστ που αποκαλύπτει αν έχετε φραγμένες αρτηρίες στα πόδια

Το γρήγορο τεστ που αποκαλύπτει αν έχετε φραγμένες αρτηρίες στα πόδια

16 Ιανουαρίου 2016, 20:59
2615c57b538fd6500a78380242825d1d_L
Ένα τεστ που διαρκεί λιγότερο από πέντε λεπτά και μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε στιγμή στο σπίτι θα σας υποδείξει εάν η κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα σας αποτελεί κίνδυνο για την υγεία σας.
Ξαπλώστε σε ένα κρεβάτι ή έναν καναπέ και σηκώστε και τα δύο σας πόδια σε γωνία 45 μοιρών, υποστηρίζοντάς τα με μαξιλάρια. Κρατήστε τα σε αυτή τη θέση για ένα λεπτό και αμέσως μετά κρεμάστε τα στο πλάι του κρεβατιού ή του καναπέ ώστε να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών με το γόνατο.
Εάν τα πόδια (κυρίως το πέλμα) χάσουν εντελώς το χρώμα τους –γίνουν δηλαδή πολύ χλωμά– όταν στηρίζονται στο μαξιλάρι και περάσουν αρκετά λεπτά μέχρι να επιστρέψουν στο κανονικό, ροδαλό τους χρώμα ή αν το χρώμα των ποδιών είναι έντονο κόκκινο όταν τα κρεμάσετε στο πλάι του κρεβατιού/καναπέ, ίσως υπάρχει στις αρτηρίες απόφραξη που σας θέτει σε κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου.
Το τεστ ελέγχει την περιφερική αρτηριακή λειτουργία, ώστε να υποδείξει τον κίνδυνο περιφερικής αρτηριακής νόσου (PAD), κατάσταση στην οποία οι αρτηρίες που διοχετεύουν αίμα στους μύες των ποδιών παρουσιάζουν στένωση λόγω συσσώρευσης πλάκας. Παράγοντες κινδύνου για την περιφερική αρτηριακή νόσο αποτελούν η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης.
«Υπό κανονικές συνθήκες, το ροδαλό χρώμα στα πόδια επιστρέφει εντός 10-30 δευτερολέπτων. Στα άτομα με σοβαρή απόφραξη στις αρτηρίες χρειάζονται αρκετά λεπτά και το χρώμα μπορεί να είναι έντονο κόκκινο κατά το δεύτερο μέρος του τεστ»,αναφέρει ο Μάικλ Γκοντ, χειρουργός που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Κέιμπριτζ στην Αγγλία.
Το κοκκίνισμα προκύπτει λόγω της διαστολής των μικρών αιμοφόρων αγγείων κατά τη διαδικασία αποκατάστασης της κακής κυκλοφορίας του αίματος.
Τα άτομα με αρτηριακή νόσο στα κάτω άκρα (που δεν λαμβάνουν θεραπεία) έχουν πάνω από 30% πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο εντός πενταετίας, επισημαίνει ο Δρ Γκοντ, καθώς είναι αυξημένος ο κίνδυνος θρόμβωσης.
Να σημειωθεί ότι το τεστ μπορεί να δώσει ψευδώς θετικό αποτέλεσμα σε υγιή άτομα που παρουσιάζουν ήπιες διαταραχές της κυκλοφορίας, όπως σύνδρομο Ρεϊνό.
Τυπικά συμπτώματα της περιφερικής αρτηριακής νόσου είναι οι συχνές κράμπες και ο πόνος και η αδυναμία των κάτω άκρων κατά το περπάτημα ή τη χρήση σκάλας.
Σύμφωνα με τον Δρ Γκοντ, εάν μπορείτε να περπατήσετε περίπου 1,5 χιλιόμετρο σε γοργό ρυθμό χωρίς διακοπή, είναι σχεδόν απίθανο να πάσχετε από σοβαρή αρτηριακή νόσο.
Πηγή www.onmed.gr

Ορθοστατική υπόταση: Το «κόλπο» για να ανεβάσετε την πίεση μέσα σε 5 λεπτά

Ορθοστατική υπόταση: Το «κόλπο» για να ανεβάσετε την πίεση μέσα σε 5 λεπτά

16 Ιανουαρίου 2016, 21:32
3d0db943f156c4091871b3f6726ad790_L
Τα άτομα που πάσχουν από ορθοστατική υπόταση κινδυνεύουν από λιποθυμικά επεισόδια, τα οποία μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Ερευνητική ομάδα του Imperial College London έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 14 άτομα που είχαν ορθοστατική υπόταση. Συγκεκριμένα, τα επτά έπασχαν από ανεπάρκεια του αυτόνομου νευρικού συστήματος (PAF), μια διαταραχή που επηρεάζει μόνο το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Οι υπόλοιποι είχαν πολλαπλή συστηματική ατροφία (MSF), μια νευροεκφυλιστική νόσο που χαρακτηρίζεται από ένα συνδυασμό συμπτωμάτων που επηρεάζουν την κίνηση, την αρτηριακή πίεση και άλλες σωματικές λειτουργίες.
Σε κάθε περίπτωση η κίνηση των ατόμων να σηκωθούν όρθια προκαλούσε την πτώση της αρτηριακής πίεσης.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να καταναλώσουν 480ml αποσταγμένου νερού. Στους πάσχοντες από PAF, καταγράφηκε σημαντική αύξηση της αρτηριακής πίεσης πέντε λεπτά μετά την κατανάλωση του νερού. Στους πάσχοντες από MSF το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο, αλλά χρειάστηκαν 13 λεπτά για να γίνει ορατό. Πάντως και στις δυο ομάδες η κατανάλωση νερού φάνηκε να είναι αρκετή για να ανεβάσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.
Η έρευνα υποδεικνύει ότι τα άτομα που πάσχουν από ορθοστατική υπόταση μπορεί να ωφεληθούν από δυο ποτήρια νερό, καθώς αποδεικνύεται ότι συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.
Πηγή www.onmed.gr

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Νέο έτος, με μερικές διατροφικές αλήθειες

Νέο έτος, με μερικές διατροφικές αλήθειες

Νέο έτος, με μερικές διατροφικές αλήθειες
Η ομάδα του titroo ανέβασε το άρθρο πριν 6 ώρες
walnut-leaves
Γεια σας φίλες και φίλοι και καλή χρονιά ,

Στο πρώτο άρθρο του νέου έτους αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε μερικές διατροφικές αλήθειες, οι οποίες ελπίζουμε να σας βοηθήσουνε να πετύχετε όλους τους διατροφικούς στόχους της νέας χρονιάς.

Γαστρονομικές ατασθαλίες

Γνωρίζατε ότι το βάρος που δείχνει η ζυγαριά την επόμενη μέρα μίας γαστρονομικής ατασθαλίας (ένας όμορφος τρόπος να περιγράψουμε την πρωτοχρονιά ή οποιοδήποτε άλλη μέρα που το μόνο που κάνουμε είναι να απολαμβάνουμε φαγητά και γλυκά) δεν είναι βάρος που έχετε βάλει αλλά οφείλεται στην κατακράτηση νερού; Αυτό συμβαίνει γιατί, τις μέρες των “γαστρονομικών ατασθαλιών” το σώμα αποθηκεύει τους επιπλέον υδατάνθρακες που προσλαμβάνει ως γλυκογόνο και για κάθε μέρος γλυκογόνου αποθηκεύει επίσης 3 μέρη νερού. Όταν επανέλθει η διατροφή σας σε φυσιολογικούς ρυθμούς το ίδιο θα γίνει και με το βάρος σας.

Αρνητικές τροφές; αρνητικό

Τώρα που περάσαν οι γιορτές να σας αποκαλύψουμε και μια μεγάλη αλήθεια... Αν σας έχουν πει για τροφές με “αρνητικές” θερμίδες, λυπόμαστε αλλά δεν υπάρχουν. Μπορεί να ακούγεται εξαιρετικά ελκυστικό και αληθοφανές, ότι μια τροφή μπορεί να περιέχει λιγότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται κάποιος για να την καταναλώσει και να τη χωνέψει. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία της πέψης και κατανάλωσης, απαιτεί απειροελάχιστη ποσότητα ενέργειας σε σχέση με την ενέργεια που παίρνουμε από την τροφή (ναι ακόμα και από φαγητά με ελάχιστες θερμίδες).

Περί της τελειότητας ο λόγος

Επίσης με το νέο έτος, να σας πούμε ότι δεν υπάρχει η τέλεια δίαιτα που όποιος την ακολουθεί έχει αποτελέσματα. Οι διατροφικές συνήθειες, του κάθε ένα από εμάς, είναι διαφορετικές και διαφορετικές πρέπει να είναι οι είναι οι επεμβάσεις σε αυτές. Όπως πάντα η νέα χρονιά είναι μια τέλεια ευκαιρία να εντοπίσετε τις δικές σας και το Titroo είναι εδώ για να σας βοηθήσει. Ξεκινήστε σήμερα

Τέλος, μερικές διατροφικές αλήθειες σε σφηνάκι


  • “Χωρίς Λιπαρά” δε σημαίνει χωρίς θερμίδες.
  • Το ίδιο και για το “χωρίς ζάχαρη”
  • Οι υδατάνθρακες δεν παχαίνουν, και..
  • Η υγεία δεν έχει να κάνει μόνο με το βάρος

Καλή χρονιά,