ΣΗΨΑΙΜΙΑ
Κατά τη φάση της ανάρρωσης από χειρουργική επέμβαση, λοίμωξη η πληγή, μπορεί να αναπτυχθεί σηψαιμία ή σηπτικό σοκ. Συνήθη συμπτώματα είναι τα εξής:
♦ Υψηλός πυρετός και ρίγη, γρήγορη αναπνοή, πονοκέφαλος και ναυτία μπορεί να είναι ενδείξεις σηψαιμίας – δηλητηρίασης του αίματος.
♦ Έντονα ρίγη, χαμηλή αρτηριακή πίεση, απώλεια όρεξης και ίσως απώλεια των αισθήσεων είναι πιθανά σημάδια σηπτικού σοκ.
♦ Κόκκινες γραμμές που εκτείνονται ακτινωτά γύρω από έναν δοθιηνα (καλόγηρο) μπορεί να είναι ένδειξη σηψαιμίας.
ΚΑΛΕΣΤΕ TON ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ:
♦ Αν τα συμπτώματά σας δείχνουν σηψαιμία. Χρειάζεστε επειγόντως ιατρική βοήθεια για να σταματήσει η εξάπλωση της λοίμωξης και να προληφθεί το σηπτικό σοκ.
♦ Αν εμφανίσετε έντονα ρίγη, έχετε μετρήσιμη πτώση της αρτηριακής πίεσης και το δέρμα σας γίνει ωχρό, κρύο και κολλάει από τον ιδρώτα. Ίσως αρχίζετε να εισέρχεστε σε σηπτικό σοκ, οπότε χρειάζεστε επειγόντως ιατρική βοήθεια.
Η σηψαιμία
(δηλητηρίαση του αίματος) είναι μια δευτεροπαθής λοίμωξη που
αναπτύσσεται όταν βακτηρίδια από κάποιο μολυσμένο σημείο του σώματος
εισβάλλουν στην κυκλοφορία του αίματος (βλ. Λοιμώξεις). Αν τα βακτηρίδια
συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται χωρίς να τα σταματήσει το ανοσοποιητικό
σύστημα, διατρέχετε κίνδυνο σηπτικού σοκ, μιας δυνητικά θανατηφόρας
κατάστασης.
Η σηψαιμία εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που έχουν πρόσφατα υποστεί
εγχείρηση ή άλλη παρεμβατική θεραπεία και σε άτομα που το ανοσοποιητικό
τους σύστημα είναι εξασθενημένο από κάποιο οξύ ή χρόνιο πρόβλημα
υγείας. Τόσο η σηψαιμία όσο και το σηπτικό σοκ απαιτούν άμεση θεραπεία,
για να σταματήσει η εξάπλωση της λοίμωξης και να εξασφαλιστεί η πλήρης
ανάρρωση.ΑΙΤΙΑ
Η σηψαιμία είναι σχεδόν πάντα επιπλοκή κάποιας λοίμωξης, όταν βακτηρίδια ξεφεύγουν από την αρχική εστία και μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος. Τα βακτηρίδια που προκαλούν τη λοίμωξη, αλλά και οι ενδοτοξίνες που απελευθερώνει το ανοσοποιητικό για την καταπολέμηση τους εμποδίζουν τη ροή αίματος προς τους πάσχοντες ιστούς, με αποτέλεσμα πυρετό και ρίγη – χαρακτηριστικά συμπτώματα οξείας σηψαιμίας. Αν η δηλητηρίαση δεν τεθεί υπό έλεγχο από το ανοσοποιητικό ή την ιατρική παρέμβαση, τότε αρχίζει το σηπτικό σοκ.
Σηψαιμία μπορεί να προκληθεί από μόλυνση χειρουργικών τραυμάτων, πληγών ή εγκαυμάτων. Όμως και άλλοι τύποι λοίμωξης είναι δυνατό να απελευθερώσουν στο αίμα αρκετά βακτηρίδια ώστε να προκληθεί σηψαιμία. Αυτές οι καταστάσεις ποικίλλουν από λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ή πνευμονία, ώς δοθιηνες και αποστήματα δοντιών ή παθήσεις των ούλων. Δυστυχώς οι περιπτώσεις σηψαιμίας μέσα στα νοσοκομεία αυξάνονται: καθώς πολλαπλασιάζονται οι ασθενείς που περνούν από παρεμβατικές διαδικασίες για λόγους εξέτασης ή εγχείρησης, τα υπεύθυνα για τη σηψαιμία βακτηρίδια εξελίσσονται διαρκώς σε νέους τύπους με ανοσία στα συμβατικά αντιβιοτικά.
Σε σπάνιες περιπτώσεις αναπτύσσεται σηψαιμία από κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως ορισμένα μαλακά τυριά που περιέχουν το βακτήριο Listeria monocytogenes.
Τρώγοντας κανείς ωμά στρείδια ή άλλα θαλασσινά μολυσμένα με το βακτήριο Vibrio vulnificus, μπορεί να αναπτύξει θανατηφόρο σηψαιμία, αν ανήκει σε κάποια ομάδα υψηλού κινδύνου, όπως στα άτομα με ηπατική νόσο, διαταραχή του σιδήρου ή εξασθένηση του ανοσοποιητικού.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ
Σε υπόνοια σηψαιμίας, θα γίνει αξιολόγηση των συμπτωμάτων και των εξετάσεων αίματος για εντοπισμό των υπεύθυνων βακτηριδίων. Αν υπάρχουν ενδείξεις σοκ θα μπείτε σε νοσοκομείο όπου θα γίνουν έλεγχοι αίματος για βακτήρια, μετρήσεις αερίων του αίματος και άλλων στοιχείων, ίσως και ηλεκτροκαρδιογράφημα για ανίχνευση τυχόν καρδιακών αρρυθμιών.
Μόλις εντοπιστούν τα βακτήρια που προκάλεσαν τη λοίμωξη, θα σας δοθούν αντιβιοτικά -από το στόμα ή ενδοφλέβια- για καταπολέμηση της λοίμωξης, ενώ ίσως χρειαστεί παροχέτευση και απολύμανση της πάσχουσας περιοχής. Αν αναπτυχθεί σηπτικό σοκ χρειάζεται επείγουσα αντιμετώπιση και ενδοφλέβια αντιβιοτικά (πενικιλίνη, κεφαλοσπορί- νες ή αμινογλυκοσίδες). Ώς την πλήρη ανάρρωση, θα χρειαστεί μάλλον να μείνετε στο νοσοκομείο, για την πιθανότητα ανάπτυξης επιπλοκών.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου