Ημέρα κατά της Βίας κατά των Γυναικών: Το 24% των γυναικών, στην Ελλάδα κακοποιείται
25 Νοεμβρίου 2016
Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την κακοποίηση των γυναικών, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς μέσα σε ένα χρόνο 16.700.000 γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που επικαλείται η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία, φαίνεται πως σωματική βία αναφέρει ότι έχει υποστεί το 24% των γυναικών (18% από σύντροφο και 10% από άλλο άτομο), ενώ σεξουαλική βία αναφέρεται από το 6% των γυναικών (5% από σύντροφο και 1% από άλλο άτομο). Είκοσι πέντε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, αντιμετώπισε τον πρώτο μήνα λειτουργίας του το νεοϊδρυθέν ιατροδικαστικό ιατρείο του νοσοκομείου «Ασκληπιείο Βούλας».
Όπως αναφέρει η ΕΙΣ, τα περιστατικά βιασμών υπολογίζονται στη χώρα μας σε 5000 ετησίως, ωστόσο μόνο 150 από αυτά πιστοποιούνται και ακολουθούν τη νομική οδό και αυτό όπως σημειώνει η ΕΙΕ, είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ιατροδικαστικών δομών, αφού, «οι μισοί τουλάχιστον νομοί της χώρας μας δεν διαθέτουν ούτε ένα ιατροδικαστή». Ο πρόεδρος της ΕΙΕ Γρηγόρης Λέων ζητά από την πολιτεία «να πράξει το καθήκον της απέναντι και σε αυτές τις γυναίκες και να δημιουργηθούν δημόσιες ιατροδικαστικές δομές σε όλους τους νομούς. Με τον τρόπο αυτό», επισημαίνει, «θα αποφύγουμε οι γυναίκες που πέφτουν θύματα κακοποίησης να «κακοποιούνται» μία δεύτερη φορά προσπαθώντας να βρουν το δίκιο τους ή ακόμα χειρότερα να μην δικαιώνονται ποτέ».
Η ΕΙΕ εξηγεί ότι ο μόνος γιατρός που είναι ειδικός στην καταγραφή, εκτίμηση και πιστοποίηση των σωματικών βλαβών ή στην πιστοποίηση της σεξουαλικής βίας είναι ο ιατροδικαστής. «Κανένα άλλο ιατρικό πιστοποιητικό από γιατρό διαφορετικής ειδικότητας δεν έχει καμία απολύτως αξία».
Δωρεάν επισκέψεις στα ιατροδικαστικά ιατρεία για τις κακοποιημένες γυναίκες
Με αφορμή την 25η Νοέμβρη, η οποία έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ, ως παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών η ΕΙΕ προσφέρει για μία εβδομάδα δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής σε όλες τις γυναίκες που αισθάνονται ότι το έχουν ανάγκη.
Συγκεκριμένα, από 25 Νοεμβρίου έως και 2 Δεκεμβρίου, τα συνεργαζόμενα με την ΕΙΕ, νόμιμα ιατροδικαστικά ιατρεία της χώρας θα δέχονται δωρεάν όλες τις κακοποιημένες γυναίκες. Για την πλήρη λίστα των συνεργαζόμενων ιατρείων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της
Ο κύκλος της κακοποίησης
Τα στάδια της κακοποίησης είναι τρία, άλλοτε εμφανή στους τρίτους άλλοτε όχι.
Τα στάδια της κακοποίησης είναι τρία, άλλοτε εμφανή στους τρίτους άλλοτε όχι.
Από την ψυχολόγο, Ειρήνη Παταργιά selfcare.gr
1ο στάδιο: Το στάδιο που χτίζεται ο θυμός.
Ο θύτης γίνεται όλο και πιο ελεγκτικός σε αυτή τη φάση, που μπορεί να διαρκέσει μέρες, εβδομάδες ακόμα και μήνες. Αρχίζουν και μπαίνουν και περιορισμοί στο θύμα. Για παράδειγμα, ο θύτης μπορεί να αποφασίσει ποια είναι καλή ώρα για το θύμα να πάει να ψωνίσει, με ποιον θα μιλήσει, τι θα πει, τι θα βάλει κλπ. Ο έλεγχος είναι ύπουλος και προοδευτικός. Όσο αυξάνεται ο έλεγχος και η ένταση, το θύμα προσπαθεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του θύτη του προκειμένου να τον έχει ευχαριστημένο, ήρεμο κλπ. Όσο όμως και αν προσπαθεί το θύμα, ο θύτης γίνεται όλο και πιο απόμακρος, περιφρονητικός, κριτικός, και φτάνει στα άκρα. Η ένταση και ο έλεγχος αυξάνονται μέχρι να περάσει στο στάδιο της κακοποίησης
2ο στάδιο: Το στάδιο της κακοποίησης
2ο στάδιο: Το στάδιο της κακοποίησης
Ο θύτης προκαλεί ένα έντονο λεκτικό ή συναισθηματικό επεισόδιο κακοποίησης. Ένα ασήμαντο επεισόδιο συχνά προκαλεί το κύριο γεγονός. Ο θύτης, εσκεμμένα ψάχνει να βρει ευκαιρία να εκραγεί, και βάζει και το θύμα του σε μία κατάσταση που κανείς δεν κερδίζει και δεν βγάζει πουθενά. Για παράδειγμα, ο θύτης πάει να φάει και δεν του αρέσει το φαγητό και αρχίζει να μιλάει άσχημα και προσβλητικά στο θύμα του. Φυσικά το φαγητό δεν έχει να κάνει με το θυμό του θύτη. Είναι μόνο η αφορμή που έψαχνε ο θύτης για να εκτονώσει τα νεύρα του πάνω στο θύμα του. Το θύμα νιώθει πληγωμένο και μπερδεμένο.
3ο στάδιο: Το στάδιο της μετάνοιας
Μόλις εκτονωθεί το θύμα, μετά ηρεμεί. Ανακτά πάλι την αυτοπειθαρχία του και αρχίζει να ζητάει συγγνώμη και δίνει υποσχέσεις ότι δεν θα το ξανακάνει ποτέ - αν το θύμα φέρει αντιρρήσεις και προβάλει αντιστάσεις. Όσο πιο απόμακρο είναι το θύμα τόσο πιο έντονα ο θύτης επιμένει και επιμένει και επιμένει. Ο θύτης μπορεί επίσης να είναι τόσο γοητευτικός και να λέει τόσα πολλά κομπλιμέντα που το θύμα το στο τέλος λυγίζει και ενδίδει. Υπάρχει τόσο έντονη ανάγκη από το θύμα να πιστέψει στις υποσχέσεις του θύτη του και στις παρακλήσεις του να είναι πάλι μαζί. Όσο πιο εξαρτημένο και ανασφαλές είναι το θύμα τόσο πιο πολύ ευάλωτο είναι στην μετάνοιά του. Ο θύτης σε αυτή τη φάση είναι τόσο καλός. Ένας φυσιολογικός άνθρωπος είναι απίθανο να είναι τόσο ψυχαναγκαστικά πιεστικός στο να κερδίσει πίσω το σύντροφο που αγαπάει, γιατί απλά δεν έχει λόγο να είναι.
Όσο η σχέση εξελίσσεται, τα στάδια της κακοποίησης αυξάνονται σε ένταση. Η κακοποίηση κρατάει περισσότερο και γίνεται όλο και πιο σκληρή ενώ το στάδιο της μετάνοιας μικραίνει.
Ο θύτης αγαπάει τις προκλήσεις. Σκοπός είναι να κερδίσει πίσω το θύμα, με οποιοδήποτε κόστος. Όσο πιο μακριά το θύμα, τόσο περισσότερα συναισθηματικά ασφαλές είναι. Όσο πιο δύσκολο είναι να κερδίσει ο θύτης το θύμα του, τόσο πιο πολύ ο θύτης εκτιμάει το θύμα του. Μόλις η σχέση αρχίζει πάλι, η δυσπιστία του θύτη βγαίνει πάλι στην επιφάνεια, ανακαλώντας τα τρυφερά συναισθήματα του θύτη. Ο φόβος αναπόφευκτα προκαλεί την επανάληψη του κύκλου της κακοποίησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου