Η έλλειψη ύπνου μπορεί να είναι αιτία οστεοπόρωσης
Οι διαταραχές του ύπνου σχετίζονται με πολλά αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία, όπως μεγαλύτερος κίνδυνος για καρδιοπάθεια, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και κατάθλιψη. Τώρα μια νέα μελέτη βρήκε ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί μακροχρόνια να αυξάνει τον κίνδυνο για οστεοπορωτικά κατάγματα.
Η μελέτη ήταν μικρή περιλαμβάνοντας μόνο 10 άνδρες και παρουσιάσθηκε στο 99ο Ετήσιο Συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας των ΗΠΑ (ENDO 2017), στη Φλόριντα, από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.
Διαπιστώθηκε ότι μετά από μόλις τρεις εβδομάδες έλλειψης ύπνου μειώθηκε η ικανότητα των οστών να επιδιορθώνονται από τις καθημερινές μικρές βλάβες. Ο κίνδυνος φάνηκε να είναι μεγαλύτερος στους νεαρούς άνδρες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, μακροπρόθεσμα η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση, η οποία αποτελεί κύρια αιτία καταγμάτων στους ηλικιωμένους.
Η επικεφαλής της μελέτης Christine Swanson, επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας & Μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, ανέφερε ότι τα νέα ευρήματα μπορεί να εξηγούν πολλά περιστατικά οστεοπόρωσης που μέχρι σήμερα παραμένουν ανεξήγητα.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η διαταραχή του ύπνου μπορεί να είναι επιζήμια για τον μεταβολισμό των οστών νωρίς στη ζωή, όταν η οστική ανάπτυξη έχει ζωτική σημασία για τη μακροπρόθεσμη σκελετική υγεία», είπε η ειδικός.
Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει περισσότερο τους νεαρούς άνδρες
Η μελέτη εξέτασε τις συνέπειες της έλλειψης ύπνου και της διαταραχής του κιρκάδιου ρυθμού (του βιολογικoύ ρολογιού) στην υγεία των οστών. Έξι από τους συμμετέχοντες είχαν ηλικία 20-27 ετών και οι άλλοι τέσσερις άνω των 55 ετών.
Στη διάρκεια των τριών εβδομάδων, οι άνδρες έμπαιναν κάθε βράδυ για ύπνο τέσσερις ώρες αργότερα απ’ ό,τι το προηγούμενο.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης οι εθελοντές έτρωγαν τις ίδιες θερμίδες και τα ίδια θρεπτικά συστατικά, ενώ διατήρησαν σταθερό το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητάς τους, ώστε να μην υπάρξει κάποια άλλη αλλαγή που θα επηρεάσει τα ευρήματα.
Στο τέλος της μελέτης, όλοι οι άνδρες είχαν σημαντικά μειωμένα επίπεδα μιας ουσίας στο αίμα που λέγεται P1NP (Ν-τελικό προπεπτίδιο προκολλαγόνου τύπου 1) και αποτελεί δείκτη της ανάπτυξης οστικής μάζας. Η μείωση ήταν μεγαλύτερη στους νεαρούς άνδρες και έφτανε στο 27% ενώ στους μεγαλύτερους άνδρες η μείωση ήταν 18%. Από την άλλη μεριά, διατηρήθηκαν σταθερά τα επίπεδα μιας άλλης ουσίας που λέγεται CTX (C τερματικό τελοπεπτίδιο) και αποτελεί δείκτη της οστικής αποδόμησης. Αυτά σημαίνουν ότι οι συμμετέχοντες έχασαν οστική μάζα στη διάρκεια των τριών εβδομάδων.
Οι ουσίες P1NP και CTX ανήκουν στους οστικούς δείκτες και είναι προϊόντα του μεταβολισμού των οστών. Η μέτρησή τους γίνεται για να υπολογιστεί ο ρυθμός απώλειας της οστικής πυκνότητας, αλλά και για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των θεραπειών για την οστεοπόρωση.
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ο ανεπαρκής ύπνος δεν αποτελεί καθιερωμένη αιτία κινδύνου για οστεοπόρωση, αλλά η νέα μελέτη έχει ενδιαφέροντα αποτελέσματα τα οποία αν επαληθευτούν θα συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση της νόσου. Οι ερευνητές είπαν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα νέα ευρήματα και να διερευνηθεί αν συμβαίνει το ίδιο στις γυναίκες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου