Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Τριχινέλλωση

Τριχινέλλωση μόλυνση από παράσιτα του γένους Trichinella

Κυριακή, 27 Ιουνίου 2010 11:08 πμ | χωρίς σχόλια


Η τριχινέλλωση είναι μια παρασιτική νόσος του ανθρώπου, του χοίρου και αρκετών ακόμη θηλαστικών (υπολογίζονται πάνω από 100) που οφείλεται σε είδη του γένους trichinella.jpgTrichinella. H νόσος μεταφέρεται στον άνθρωπο κυρίως από την κατανάλωση χοιρινού κρέατος. Μερικές δεκαετίες πριν θεωρούνταν μεγάλο πρόβλημα δημόσιας υγείας με πολλές ευρωπαικές χώρες. Σήμερα η εξάπλωση και συνεπώς και η σημασία της είναι περιορισμένη. Η οδός μόλυνσης είναι η κατανάλωση ατελώς θερμικά επεξεργασμένου χοιρινού κρέατος που περιέχει ζωντανές προνύμφες τριχίνης. Οι προνύμφες είναι η μολυσματική μορφή του παρασίτου. Η τριχίνες στο προνυμφικός τους στάδιο ζούν στους γραμμωτούς μυς των θηλαστικών, ενώ ως ενήλικο παράσιτο ζει στο έντερο των ίδιων θηλαστικών. Οι προνύμφες με την κατάποση του τροφίμου φθάνουν στον δωδεκαδάκτυλο και το λεπτό έντερο του πεπτικού. Από εκεί διεισδύουν στο επιθήλιο και μέσα σε 30 ώρες εχουν ενηλικιωθεί. Τότε παράγουν νέες προνύμφες που μεταναστεύουν και εγκαθίστανται στον μυικό ιστό. Στην φάση αυτή αρχίζουν τα συμπτώματα στον ασθενή όπως πυρετός, συσχέρια στην αναπνοή, βάδιση και ομιλία. Στην διατροφική αλυσίδα μπαίνει το εν λόγω παράσιτο μέσω των χοίρων που μολύνονται είτε με την κατανάλωση μολυσμένων τρωκτικών είτε με μολυσμένα τεμάχια χοιρινού κρέατος. Οι προνύμφες των τριχινών χάνουν τελείως την μολυσματικότητά τους όταν θερμανθούν στους 55οC για 25 min ή 77οC για 2 min. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου