Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Εξερευνώντας τον αόρατο κόσμο που ζει μέσα μας (video)

Ενα εκπληκτικό video κινουμένων σχεδίων που δημιούργησε το ΝPR (Εθνικό Ραδιοφωνικό Δίκτυο των ΗΠΑ) ήρθε για να μας δείξει τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο σώμα μας και έχουν τεράστια επίδραση στην υγεία μας. Οι επιστήμονες θεωρούν πως χωρίς αυτούς τους μικροοργανισμούς το σώμα μας δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει τόσο καλά, ούτε να είναι τόσο υγιές και το πιθανότερο είναι να αρρώσταινε συχνότερα. Κατά κάποιον τρόπο είμαστε περισσότερο «μικρόβια» παρά άνθρωποι.
Υπάρχουν 10 φορές περισσότερα κύτταρα από μικροοργανισμούς όπως είναι τα βακτήρια και οι μύκητες μέσα στο σώμα μας, απ’ ό,τι ανθρώπινα κύτταρα, αλλά σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε ακούγοντας τη λέξη «βακτήρια» ή «μύκητες» τα περισσότερα απ’ αυτά μας ωφελούν.
Για παράδειγμα, κάποιοι απ’ αυτούς τους μικροοργανισμούς λειτουργούν «εκπαιδευτικά» για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, διδάσκοντάς το πότε ένας εξωτερικός οργανισμός είναι εχθρός που πρέπει να τον πολεμήσει και πότε φίλος που πρέπει να τον καλοδεχθεί.
Ομως, όλοι αυτοί οι μικροσκοπικοί «συγκάτοικοί» μας είναι αόρατοι με γυμνό μάτι. Γι’ αυτό και το συγκεκριμένο video μας ξεναγεί στο πλούσιο σύμπαν του ανθρώπινου «μικροβιώματος».

The Invisible Universe Of The Human Microbiome

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου