Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Ανεξέλεγκτα εξαπλώνεται ο φονικός ιός

Εκτός ελέγχου είναι η επιδημία του ιού Εμπολα στη Δυτική Αφρική, με τους ειδικούς να εκφράζουν φόβους για ανεξέλεγκτη εξάπλωσή του σε γειτονικές χώρες, ακόμη και στην Ευρώπη.
Χριστιανοί εθελοντές σε νοσοκομείο στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια. Μόλις έγινε γνωστό ότι ο ιός μπορεί να πέρασε και στην Ευρώπη, η Ε.Ε. αύξησε τη βοήθεια για τον περιορισμό του κατά δύο εκατομμύρια ευρώ...Χριστιανοί εθελοντές σε νοσοκομείο στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια. Μόλις έγινε γνωστό ότι ο ιός μπορεί να πέρασε και στην Ευρώπη, η Ε.Ε. αύξησε τη βοήθεια για τον περιορισμό του κατά δύο εκατομμύρια ευρώ...Η Ε.Ε., σε μια προσπάθεια καθησυχασμού, μετά την εμφάνιση ύποπτου κρούσματος στην Ισπανία, υποστήριξε ότι είναι κατάλληλα εξοπλισμένη για να προστατευτεί. Χθες ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει κατά δύο εκατομμύρια ευρώ τη βοήθεια για τον περιορισμό της.
Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα Μπαρτ Γιάνσενς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Libre Belgique», δήλωσε ότι «η επιδημία αυτή είναι πρωτοφανής, τελείως εκτός ελέγχου και η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, διότι η επιδημία εξαπλώνεται, κυρίως στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, όπου υπάρχουν πολύ μεγάλες εστίες». Υποστήριξε ακόμη ότι οι ειδικοί είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για την εξέλιξη της κατάστασης, ιδιαίτερα στις δύο αυτές χώρες, όπου η εξάπλωση της επιδημίας γίνεται ανεξέλεγκτα και με μη ορατό τρόπο. «Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί αρκετά σύντομα, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εξάπλωσης και σε άλλες χώρες», κατέληξε.
Στο μεταξύ, η Ε.Ε. σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι είναι κατάλληλα εξοπλισμένη για να εντοπίσει και να προσφέρει νοσηλεία στους ασθενείς που ενδέχεται να προσβληθούν από τον ιό Εμπολα, όμως οι πιθανότητες η επιδημία αυτή που έχει εξαπλωθεί στη Δυτική Αφρική να φτάσει στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι «μηδαμινή».
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ένα κρούσμα να φτάσει στην Ευρώπη, όμως η Ε.Ε. διαθέτει τα μέσα για να εντοπίσει και να περιορίσει άμεσα την επιδημία», επισήμανε επίσημη πηγή από τις Βρυξέλλες.
Συναγερμός, ωστόσο, σήμανε χθες στη Βαλένθια της Ισπανίας, όταν εντοπίστηκε ύποπτο κρούσμα το οποίο απεδείχθη σύντομα αρνητικό. Ο ασθενής τέθηκε σε απομόνωση και το εργαστήριο έδωσε άμεσα τα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με την Ευρωπαία επίτροπο, αρμόδια για την ανθρωπιστική βοήθεια, Κρισταλίνα Γκριγκορίεβα, η Ε.Ε. διαθέτει ένα σύστημα συναγερμού και όλες οι χώρες-μέλη διαθέτουν εξειδικευμένες νοσοκομειακές υποδομές για να προσφέρουν θεραπεία τους ασθενείς αυτούς, ενώ η Ε.Ε. αύξησε χθες κατά δύο εκατομμύρια τη βοήθεια για τον περιορισμό της επιδημίας, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 3,9 εκατομμύρια. (ΠΗΓΗ: ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου