Κυριακή, 22 Μαΐου 2016

Βότανα - Βασιλικός

**
Βότανα - Βασιλικός
 *

IN CUCINA NON TUTTI SANNO CHE…
BASILICO
Questa pianta aromatica, oggi diffusissima nell’area mediterranea, è forse originaria dell’India. Il suo nome greco, “basilikón”, significa letteralmente “regale”: da qui l’appellativo di erba “regina”. Anticamente si credeva che avesse il potere di curare dal morso degli scorpioni e di abbattere i draghi. Nel Medioevo, erano poi chiamati “basilischi” alcuni leggendari e giganteschi rettili che avevano il potere di uccidere attraverso il loro solo sguardo. Il basilico è una pianta erbacea dal fusto eretto, le foglie ovali e i fiori bianchi. Ne esistono diverse qualità: “genovese”, dal profumo acuto, riconosciuto come DOP (denominazione di origine protetta); “napoletano”, con le foglie più grandi e accartocciate e un profumo più delicato, idoneo per essere essiccato; “verde compatto”, di piccola taglia, che va usato fresco; e infine il “mammut”, così chiamato, perché le sue foglie sono grandissime, anch’esso adatto all’essiccamento.
CONSIGLI
Per raccogliere le foglie, cimate le punte, cioè troncate la parte terminale del fusto, ma sempre vicino e sopra a due foglie. Questa operazione permette alla pianta di ingrandirsi gettando dal punto della cimatura nuovi rametti; inoltre rallenta la fioritura, che toglie sempre un po’ di aroma alle foglie.
Sembra che le foglie di basilico conservino intatto il loro aroma se vengono spezzate con le dita o pestate in un mortaio: senza usare cioè lame metalliche.
Ricordate che l’essiccamento toglie al basilico gran parte del suo aroma.
Conservatelo fresco sott’olio e sempre sott’olio, se volete, surgelatelo: l’olio di conservazione risulterà a sua volta aromatizzato e potrete utilizzarlo come condimento.
Per evitare che secchi durante la cottura in forno (per esempio nella pizza) immergetelo prima in olio di oliva.
Στην κουζίνα δεν όλοι γνωρίζουν ότι...
Βασίλειος
Αυτό το αρωματικό βότανο, αχαλίνωτη σήμερα στην περιοχή της Μεσογείου, είναι ίσως καταγωγής ινδίας. Το Ελληνικό όνομα, "basilikon", Κυριολεκτικά σημαίνει "Βασιλική": Από εδώ ο τίτλος του " χόρτο " Βασίλισσα ". Στην αρχαιότητα ήταν πίστευε ότι είχε τη δύναμη να θεραπεύει από το δάγκωμα του σκορπιούς και γκρεμίστε τους δράκους. Στο Μεσαίωνα, ήταν τότε που ονομάζεται "βασιλίσκους" κάποια θρυλικά και τεράστια ερπετά που είχαν τη δύναμη να σκοτώσει μόνο μέσα από τα μάτια τους. Είναι ο βασιλικός βότανο από το βαρέλι ανεγέρθηκε, οβάλ φύλλα και λευκά λουλούδια. Υπάρχουν διαφορετικές ιδιότητες: "genovese", Από πάνω προς τα κάτω, αναγνωρίζεται ως ποπ (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης); "ναπολιτάνικη", Με την μεγαλύτερη φύλλα και οι προφυλακτήρες και μια πιο λεπτή άρωμα, κατάλληλα για αποξηραμένα · "πράσινο compact", Μικρό μέγεθος, το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιείται νωπό · και, τέλος, το "μαμούθ", Έτσι λέγεται, γιατί τα φύλλα του είναι πολύ μεγάλες, επίσης κατάλληλο για το στέγνωμα.
Συμβουλές
Προκειμένου να συλλέξει τα φύλλα, cimate φιλοδωρήματα, δηλαδή κομμένο το τέλος μέρος του μίσχου, αλλά πάντα κοντά και πάνω από δύο φύλλα. Η επιχείρηση αυτή επιτρέπει το φυτό να αυξάνεται από το σημείο της ρίχνοντας σμήνος νέα κλαδιά · επίσης επιβραδύνει τα ανθισμένα, που πάντα απαιτεί λίγη γεύση για τα φύλλα.
Μοιάζει σαν τα φύλλα του βασιλικού θα τους κρατήσει γεύση αν είσαι τυλιγμένος με τα δάχτυλά σου ή σφυροκοπημένα γουδί: χωρίς τη χρήση δηλαδή μεταλλικές λεπίδες.
Να θυμάσαι ότι η ξήρανση Βασίλειος παίρνει πολλά από το άρωμα της.
Κράτα το φρέσκα στο λάδι και πάντα σε λάδι, αν θέλεις, surgelatelo: το λάδι της συντήρησης θα, με τη σειρά του, αρωματισμένα και μπορείς να ως καρύκευμα.
Για να αποτραπεί στεγνό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος στο φούρνο (όπως για παράδειγμα στην πίτσα) βάλτον στην πρώτη σε ελαιόλαδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου