Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

ΒΟΤΑΝΑ, ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Κατά καιρούς με έλκυαν συγκεκριμένα βότανα χωρίς να γνωρίζω για αυτά.
Όταν άρχισα να δίνω σημασία στη δύναμη αυτής της έλξης και να μελετώ για αυτά παρατήρησα πως δεν ήταν καθόλου τυχαίο! Ηταν εμφανές ότι με προσέλκυαν βότανα που είχε ανάγκη ο οργανισμός μου.
Η φύση μάς δίνει απλόχερα όσα χρειαζόμαστε, από τη διατροφή μέχρι την ίαση. Ολοένα και περισσότερος κόσμος τα τελευταία χρόνια στρέφεται στη φύση, είτε συλλέγοντας τροφή, είτε αναζητώντας παραδοσιακούς – εναλλακτικούς τρόπους ίασης και καλλωπισμού.
Η κρίση μάς έκανε να εκτιμήσουμε τα δώρα που βρίσκονται γύρω μας
και να τα εκμεταλλευτούμε, άλλος για το καλό της υγείας του και άλλος για βιοποριστικούς λόγους. Πολύς κόσμος έχει αρχίσει να συμμετέχει σε ομάδες τροφοσυλλογής, μανιταρογνωσίας, ίασης με βότανα και ακόμα περισσότεροι ασχολούνται – ακόμα και επαγγελματικά – με χειροποίητα προϊόντα, όπως βοτανικά σαπούνια, φυτικά καλλυντικά αλλά και παραδοσιακά προϊόντα όπως λικέρ, μαρμελάδες κ.α.
Για τον λόγο αυτό υπάρχουν μεγάλες εκθέσεις χειροποίητων ειδών που μπορεί να συμμετάσχει κανείς και να αναδείξει τη δημιουργικότητά του.
Τα συστατικά που μας δίνει απλόχερα η φύση για το δέρμα μας, είναι θρεπτικά, ωφέλιμα και πιο οικονομικά. Χρησιμοποιώντας φυσικά προϊόντα δεν επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με ξένες και τοξικές ουσίες.
sapouni-me-votanaΈνα παράδειγμα είναι τα χειροποίητα σαπούνια με βότανα και άλλα αγνά συστατικά που βοηθούν πραγματικά το δέρμα όπως η γνωστή κεραλοιφή. Υπάρχουν απλές συνταγές που μπορεί κανείς να φτιάξει μόνος του ή μετά την παρακολούθηση κάποιου σεμιναρίου.

ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ ΓΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Υλικά
Αμυγδαλέλαιο 
Μελισσοκέρι
Μέσα στο άδειο βαζάκι βάζετε τα 2 υλικά σε αναλογία 5:1, 
δηλαδή 5 κουταλιές αμυγδαλέλαιο για 1 κουταλιά τριμμένο μελισσοκέρι.
Βάζετε το βαζάκι σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, (μέθοδος μπεν μαρι) και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει το μελισσοκέρι. Θα πάρει περίπου 10 λεπτά.
Η κρέμα σας είναι έτοιμη! 
Έλαιο με βότανα μπορεί να κάνει ο καθένας μόνος του με ελαιόλαδο και το βότανο που θέλει με τη μέθοδο του ήλιου.
Γεμίζουμε το βάζο με το βότανο. Προσθέτουμε λάδι, κλείνουμε το βάζο, και το αφήνουμε στον ήλιο για 2-3 εβδομάδες. Έπειτα στραγγίζουμε, προσθέτουμε 1 κάψουλα βιταμίνη Ε και αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος.Οι ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν βότανα για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων.
Ο Ιπποκράτης, δάσκαλος της Ιατρικής έλεγε «Φύσις νόσων ιατρός», 
«Η τροφή μας είναι το φάρμακό μας».
Ακόμα και στην Ελληνική Μυθολογία, θεότητες σχετίζονται με την Ιατρική και τα βότανα.
Ο βαθύτερος γνώστης των βοτάνων ήταν ο Κένταυρος Χείρων. Βότανα όπως το Kενταύριο και το Χειρώνιο φέρουν το όνομά του. 4917919154_74e84a09a1_bΚενταύρια – Χειρωνιάς, γαϊδουράγκαθο

Οι δοξασίες λένε πως στη μάχη εναντίον των Τιτάνων στο όρος Όθρυς, ο Ηρακλής πολεμώντας μαζί με τους Κενταύρους τραυμάτισε κατά λάθος τον σοφό Κένταυρο Χείρωνα στο πόδι. Ο Χείρων τότε χρησιμοποίησε ένα βότανο, την Κενταύρια, για να σταματήσει το δηλητήριο με το οποίο ήταν ποτισμένο το βέλος.

Την ΜΕΝΤΑ στην ελληνική μυθολογία τη συναντάμε ως Μίνθη,
μια όμορφη νύμφη που ζούσε στα βουνά της Ηλείας. Ο θεός του κάτω κόσμου, ο Πλούτωνας, την ερωτεύτηκε παράφορα. Η γυναίκα του, η Περσεφόνη, ζήλεψε τόσο πολύ που παρακάλεσε τη μητέρα της Δήμητρα να την βοηθήσει. Η Δήμητρα τη μεταμόρφωσε στο ιαματικό μυρωδάτο φυτό της μέντας για να βρίσκεται πάντα πάνω στη γη.
Η φύση διαθέτει ένα ισχυρό οπλοστάσιο που αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να ανακουφίσει ποικίλα προβλήματα υγείας.
Τα βότανα ωστόσο  δεν αποτελούν πανάκεια και πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, κυρίως από όσους παίρνουν άλλα φάρμακα ή έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά και από τις εγκύους, τις θηλάζουσες και βέβαια τα παιδιά και τους εφήβους.
486191_137728556378813_209556264_nΤο πιο κοινό και γνωστό είναι τοχαμομήλι, χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις στομαχικών διαταραχών και μολύνσεων του στόματος ή του λάρυγγα. Εξωτερικά -με τη μορφή εγχύματος σε κομπρέσες- χρησιμοποιείται σε δερματικά εξανθήματα, σε εγκαύματα και σε ορισμένες φλεγμονές των ματιών. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι πως δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η ΕΡΤ μετέδωσε σειρά ντοκιμαντέρ, 24 ημίωρων επεισοδίων με τίτλο «Βότανα, Μυστικά και Θεραπείες». Η σειρά έχει θέμα τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών, καθώς και την καταγραφή των γνώσεων της λαϊκής παράδοσης που έχουν επιβιώσει μέχρι τις μέρες μας. Όλα τα επεισόδια μπορεί κανείς να τα δει στο webTV .

Τα βότανα είναι ένα δώρο της φύσης  αλλά δυστυχώς κινδυνεύουν με εξαφάνιση, λόγω της ανεξέλεγκτης κοπής από επιτήδειους που τα εμπορεύονται παρανόμως, αλλά και από ορισμένους που τα κόβουν για δική τους χρήση…
Η επαφή με την φύση, όπως και να’χει, επηρεάζει θετικά τη ζωή μας. Μια βόλτα στο βουνό και βρίσκεις την απάντηση που χρειάζεσαι, είτε χάρη στα βότανα, είτε απλά με την επαφή με τον ίδιο σου τον εαυτό.

2 σχόλια: