Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Μελάνωμα: Πώς θα το εντοπίσετε εγκαίρως στο δέρμα σας

Μελάνωμα: Πώς θα το εντοπίσετε εγκαίρως στο δέρμα σας [pics]

  •  
  • 07 Απριλίου 2017 | 13:00
μελάνωμα
Ο καρκίνος του δέρματος, ή μελάνωμα (ανώμαλη ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος) αναπτύσσεται συχνότερα σε σημεία της επιδερμίδας που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο. Αλλά αυτή η κοινή μορφή καρκίνου μπορεί επίσης να συμβεί σε περιοχές του δέρματος σας, οι οποίες δεν εκτίθενται πολύ στον ήλιο.
Το μελάνωμα αποτελεί όχι μόνο τον πλέον κακοήθη δερματικό όγκο αλλά και έναν από τους πλέον κακοήθεις καρκίνους γενικώς. Μπορεί να κάνει μετάσταση σχεδόν σε κάθε όργανο ή ιστό του σώματος και να οδηγήσει στο θάνατο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά την υποτροπή του.
μελάνωμα
Είναι δυνατόν να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, συχνότερα όμως παρουσιάζεται στο πρόσωπο και στα κάτω άκρα. Δίνει και αυτό μεταστάσεις όπως και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα αλλά θεωρείται το πλέον κακόηθες.
Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι με τους οποίους εμφανίζεται το μελάνωμα στο δέρμα: το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το πλακώδες καρκίνωμα και το μελάνωμα.
Δείτε μέσα από φωτογραφίες από την Κλινική Mayo στις ΗΠΑ, το πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε και άρα να αντιμετωπίσετε εγκαίρως το μελάνωμα:
μελάνωμα
Η ελιά που παρουσιάζεται εδώ δεν έχει το τυπικό μέγεθος, σχήμα, χρώμα, ή μοτίβο. Προσέξτε ελιές όπως αυτή για τυχόν αλλαγές, σε αυτούς τους τομείς. Προσέξτε επίσης αν έχετε ξαφνικά φαγούρα ή αιμορραγία.
μελάνωμα
Το μελάνωμα είναι συχνά μια ιάσιμη μορφή καρκίνου αν το εντοπίσετε νωρίς. Αυτές οι εικόνες από μελάνωμα μπορεί να σας βοηθήσουν να ξέρετε τι ψάχνετε.
Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά να προσέχετε για τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
Ασυμμετρία
Ακανόνιστα περιμετρικά όρια στο σημάδι
Αλλαγές χρώματος
Διάμετρος μεγαλύτερη από 6 χιλιοστά
Συχνή μετάλλαξη στην όψη του σημαδιού
μελάνωμα
Ασύμμετρες αναπτύξεις του δέρματος, στις οποίες ένα μέρος είναι διαφορετικό από το άλλο, μπορεί να υποδεικνύουν μελάνωμα. Εδώ, η αριστερή πλευρά του σημαδιού είναι πιο σκούρα και ελαφρώς ανασηκωμένη, ενώ η δεξιά πλευρά είναι πιο αχνή και επίπεδη.
μελάνωμα
Τα μελανώματα μπορεί να έχουν περιμετρικά όρια, τα οποία είναι ακανόνιστα. Αν δείτε οτιδήποτε που να μοιάζει με την άνω φωτογραφία, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας και έναν δερματολόγο.
μελάνωμα
Οι διαφορετικοί χρωματισμοί είναι ένα “σήμα-κατατεθέν” του καρκίνου του δέρματος.
μελάνωμα
Τέλος, αν ένα σημάδι έχει αρκετά μεγάλο μέγεθος, τότε μπορεί να είναι καρκίνος. Οτιδήποτε ξεπερνάει τα 6 χιλιοστά είναι μεγάλο σημάδι.
Αιτίες που εμφανίζεται ένα μελάνωμα
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση κρουσμάτων δερματικού καρκίνου σε νεώτερα άτομα. Η έκθεση σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία, που προκαλεί μάλλον εγκαύματα παρά μαύρισμα, σχετίζεται συχνότερα με μελανώματα. Επίσης άτομα με ιστορικό μελανώματος στην οικογένεια, ο χρόνιος ερεθισμός σπίλων και η ανοσοκαταστολή μπορεί να αποτελέσουν αιτιολογικούς παράγοντες .
Άτομα με μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν μελανώματα είναι άτομα (ανοιχτόχρωμα) με φωτότυπο Ι και ΙΙ, με πολλαπλούς σπίλους (ελιές),και κυρίως συγγενείς σπίλους (εκ γενετής). Και τέλος όλοι εκείνοι που έχουν υποστεί επανηλλειμένα ηλιακά εγκαύματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου