Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Σε υψηλά επίπεδα οι αιτήσεις για εγκλεισμούς ψυχικά πασχόντων το φετινό καλοκαίρι στον Βόλο

 **Σε υψηλά επίπεδα οι αιτήσεις για εγκλεισμούς ψυχικά πασχόντων το φετινό καλοκαίρι στον Βόλο*

***

Εξαντλήθηκαν οι αντοχές οικογενειών -Επικαλούνται κρίσεις στην οικογένεια, που δεν τεκμηριώνονται - Τι λένε τα στατιστικά στοιχεία 

Σε υψηλά επίπεδα, για τα τοπικά δεδομένα, οι αιτήσεις που υποβάλλονται στην Εισαγγελία Βόλου για ακούσιους εγκλεισμούς ψυχικά πασχόντων το φετινό καλοκαίρι. Οι εισαγγελικές παραγγελίες που δίνονται για ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες αγγίζουν τον αριθμό του περσινού καλοκαιριού, όταν καταγράφηκε ρεκόρ μετά την καραντίνα. Μόνο που φέτος δεν μπήκαμε στη θερινή σεζόν μετά από αυστηρά μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας και απομόνωσης. 

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ο επιστημονικός κόσμος αποδίδει το φαινόμενο στην αποδιοργάνωση της ψυχικής υγείας με τον εγκλεισμό σε συνδυασμό με τον οικονομικό παράγοντα, το αυξημένο κόστος ζωής που πιέζει ασφυκτικά, και την κούραση των οικογενειών ψυχικά πασχόντων οι οποίες έχουν εξουθενωθεί ήδη από την προηγούμενη πολυετή οικονομική κρίση και βλέπουν τις αντοχές τους να εξαντλούνται.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί ο διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου Κωνσταντίνος Ασπραδάκης λέει: «Ερχονται σε τακτική βάση παραγγελίες για ακούσια νοσηλεία. Ο δείκτης τους παραμένει υψηλός παρά την επιστροφή στην κανονικότητα. Δεν βλέπουμε διαφορά σε σχέση με πέρυσι».

Οι ψυχικά πάσχοντες οδηγούνται συνοδεία αστυνομικών στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου. «Είναι εμφανές πως έχουν εγκαταλείψει τις αγωγές τους ή για κάποιον λόγο έχουν υποτροπιάσει. Η οικογένεια επικαλείται κρίση στην οικογένεια, η οποία όμως δεν τεκμηριώνεται πάντοτε», σημειώνει.

Ειδικότερα από την αρχή του χρόνου μέχρι και τις 18 Αυγούστου υποβλήθηκαν 148 αιτήσεις για ακούσιο εγκλεισμό, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2021 είχαν υποβληθεί 177. Εντούτοις, από την 1η Ιουνίου του 2022 μέχρι και τις 18 Αυγούστου υποβλήθηκαν 62 αιτήσεις, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2021 72.

Συνολικά το 2021 υποβλήθηκαν 282 αιτήσεις, ενώ το 2020 193, το 2019 222, το 2018 219, το 2017 175, το 2016 168 και το 2015 190.

 

Αύξηση στα ψυχωσικά περιστατικά και στις καταθλίψεις

Κατά κύριο λόγο τα ψυχωσικά περιστατικά είναι αυτά που απασχολούν πιο έντονα την Ψυχιατρική Κλινική του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου.

«Είναι πιο δύσκολα στη διαχείριση μέσα στην οικογένεια και γι’ αυτό κυριαρχούν απ’ όλες τις άλλες διαγνωστικές κατηγορίες», εξηγεί ο κ. Ασπραδάκης, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Πάσχοντες με σχιζοφρένεια, παραληρήματα, μανιοκατάθλιψη οδηγούνται για ψυχιατρική εξέταση. Χρήζουν όλοι ειδικής θεραπευτικής αγωγής και ρύθμισης των προβλημάτων ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν. Δεν απαιτείται όμως, πάντοτε να περιοριστούν στην Ψυχιατρική Κλινική.

Σε δεύτερο βαθμό από άποψη συχνότητας απασχολούν τα περιστατικά με καταθλίψεις, τα οποία όμως αποτελούν άλλη κατηγορία και δεν απαιτούν εγκλεισμό.

Στην επιστημονική κοινότητα είναι απόλυτα κατανοητό γιατί ο ψυχωσικός ασθενής και ο καταθλιπτικός επηρεάζονται περισσότερο από το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν.

 

Πολλές αιτήσεις δεν τεκμηριώνονται

Γονείς, αδέρφια, παιδιά, συγγενείς απευθύνονται στην Εισαγγελία Βόλου και ζητούν βοήθεια. Αδυνατούν να διαχειριστούν τα προβλήματα στο σπίτι και χρειάζονται στήριξη.

Ο διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής λέει: «Έχει κουραστεί ο κόσμος απ’ όλα όσα συμβαίνουν. Προσφεύγει εύκολα και αναζητά νοσηλεία των πασχόντων. Όμως πολλά περιστατικά πασχόντων είναι στο πλαίσιο της φροντίδας που χρειάζεται ένα άτομο που πάσχει από χρόνιο νόσημα.

Οι πάσχοντες χρειάζονται συμμόρφωση στη θεραπεία, στήριξη και βοήθεια. Η οικογένεια αδυνατεί να σταθεί δίπλα τους καθώς πολλές φορές η ζωή έχει μέσα της και την οικονομική αδυναμία», σημειώνει.

Η πανδημία αποδιοργάνωσε την ψυχική ομοιόσταση. Η ανεργία αυξήθηκε, το κόστος ζωής αυξήθηκε, οι κοινωνικές παροχές μειώθηκαν. Όλα αυτά προκαλούν ούτως ή άλλως επιβάρυνση της ψυχικής υγείας σε όλους μας ανεξαιρέτως.

«Οι πραγματικοί πάσχοντες απαιτείται να έχουν ιατρική φροντίδα. Οι οικογένειες τους όμως οφείλουν να κατανοήσουν πως δεν μπορεί να τους υιοθετήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο δεν επιλύει τα υπαρξιακά προβλήματα των οικογενειών. Δεν είναι αυτός ο ρόλος του. Ο κάθε άνθρωπος ανήκει στην οικογένειά του και στον Θεό, εφόσον πιστεύουν στον Θεό», καταλήγει.

 

Ποιες οι προϋποθέσεις για ακούσια νοσηλεία

Ακούσια νοσηλεία είναι η χωρίς τη συγκατάθεση του ασθενή εισαγωγή και παραμονή του για θεραπεία, σε κατάλληλη Μονάδα Ψυχικής Υγείας. Προϋποθέσεις για τη θέση οποιουδήποτε προσώπου σε ακούσια νοσηλεία είναι, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 95 παρ. 2 του Ν. 2071/1992, οι εξής:

  1. A) Ο ασθενής να πάσχει από ψυχική διαταραχή.
  2. B) Να μην είναι ικανός να κρίνει για το συμφέρον της υγείας του.

Γ) Η έλλειψη νοσηλείας να έχει ως συνέπεια: είτε να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του, ή η νοσηλεία του ασθενή που πάσχει από ψυχική διαταραχή να είναι απαραίτητη για να αποτραπούν πράξεις βίας κατά του ίδιου ή τρίτου.

Η ακούσια νοσηλεία λειτουργεί ως προληπτικό μέσο για την αποτροπή τέλεσης βίαιων εγκλημάτων από ψυχικά ασθενείς.

Την ακούσια νοσηλεία του φερομένου στην αίτηση ως ασθενή, μπορούν να ζητήσουν:

  1. Ο σύζυγός του.
  2. Ο συγγενής σε ευθεία γραμμή απεριόριστα.
  3. Ο συγγενής εκ πλαγίου μέχρι και το δεύτερο βαθμό.
  4. Όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου του.
  5. Ο εισαγγελέας πρωτοδικών αυτεπάγγελτα σε επείγουσες περιπτώσεις και μόνο εφόσον δεν υφίσταται κανένα από τα ανωτέρω πρόσωπα.

Η ακούσια νοσηλεία διατάσσεται προς όφελος τόσο του ίδιου του ατόμου όσο και της κοινωνίας.

Από την στιγμή που υποβληθεί η σχετική αίτηση ενώπιον του αρμόδιο Εισαγγελέα, δίνεται εντολή να εξεταστεί ο νοσηλευόμενος εντός 48 ωρών από δύο ψυχιάτρους, μεταφερόμενος με ασθενοφόρο στο ψυχιατρικό νοσοκομειακό ίδρυμα.

Εάν ο Εισαγγελέας αποφασίσει τον εγκλεισμό του προσώπου, οφείλει μέσα σε τρεις ημέρες να υποβάλει αίτημα στο αρμόδιο Πρωτοδικείο, προκειμένου το τελευταίο να επιληφθεί της υπόθεσης (άρθρο 96 § 6 Ν. 2071/92). Το Πρωτοδικείο συνεδριάζει μέσα σε δέκα ημέρες. Συνεπώς, από τη στιγμή της εισαγγελικής παραγγελίας για εισαγωγή και νοσηλεία απαιτείται οπωσδήποτε δικαστική απόφαση εντός των επόμενων δεκατριών ημερών.

***

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου