Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ?
Η αδρεναλίνη ή διαφορετικά επινεφρίνη, είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από τον μυελό των επινεφριδίων κατά την διάρκεια υψηλής πίεσης ή σε συναρπαστικές καταστάσεις. Η αδρεναλίνη έχει την δυνατότητα να αυξήσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, να ενεργοποιήσει τα ελεύθερα λιπαρά οξέα και να προκαλέσει μια μεγάλη ποικιλία αντιδράσεων στο καρδιαγγειακό και μυϊκό σύστημα. Αυτές οι δράσεις της αποβλέπουν κατά κύριο λόγο στην κινητοποίηση του οργανισμού για την αντιμετώπιση μιας έκτακτης ανάγκης, όπως είναι ο φόβος και η αντιμετώπιση κάποιου τραυματισμού. Η αδρεναλίνη λειτουργεί με την τόνωση του καρδιακού ρυθμού, διαστέλλοντας διόδους αέρα, που σκοπό τους έχουν την αύξηση της ροής του αίματος στους μυς και του οξυγόνου στους πνεύμονες. Επιπλέον, χρησιμοποιείται ως ιατρική θεραπεία για ορισμένες δυνητικά απειλητικές για την ζωή συνθήκες όπως είναι η αναφυλακτική καταπληξία.
Πως λειτουργεί η Αδρεναλίνη
Όταν ένα άτομο βρίσκεται πιθανότατα σε μία επικίνδυνη κατάσταση , ο υποθάλαμος του εγκεφάλου στέλνει σήματα στους αδένες αδρεναλίνης να απελευθερώσουν την αδρεναλίνη και κάποιες άλλες ορμόνες ,άμεσα στην κυκλοφορία του αίματος . Τα συστήματα του σώματος αντιδρούν σε αυτά τα σήματα σχεδόν αμέσως, δίνοντας στο πρόσωπο μια σχεδόν φυσική ώθηση. Η δύναμη και η ταχύτητα αυξάνονται, ενώ ικανότητα του σώματος να αισθάνεται πόνο μειώνεται. Αυτή η διαδικασία συχνά αναφέρετε και ως ‘’ έκρηξη αδρεναλίνης’’. Η αύξηση της αδρεναλίνης έχει ως συνέπεια και την εμφάνιση και ορισμένων έντονων συμπτωμάτων όπως είναι η αξιοσημείωτη αύξηση της αντοχής, η μη αίσθηση πόνου, τρομερή ενέργεια, αυξημένες αισθήσεις και γρήγορη αναπνοή.
Τι κάνουμε για να σταματήσουμε την ‘’έκρηξη αδρεναλίνης’’
Το σημαντικότερο βήμα είναι η ηρεμία. Με το να ελέγξετε την αναπνοή σας και με το να πάρετε βαθιές αναπνοές μπορεί να επιβραδύνετε το ρυθμό της καρδιάς και της αρτηριακής πίεσης . Σκοπό είναι να μην υπάρξει ένταση και περαιτέρω πανικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου