Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Μία μόνο δόση αντικαταθλιπτικού φαρμάκου αρκεί για να αλλάξει τη δομή του εγκεφάλου

Μία μόνο δόση αντικαταθλιπτικού φαρμάκου αρκεί για να αλλάξει τη δομή του εγκεφάλου 

Μία μόνο δόση αντικαταθλιπτικού φαρμάκου αρκεί για να αλλάξει τη δομή του εγκεφάλου μέσα σε λίγες μόνο ώρες, ανακάλυψαν Γερμανοί ερευνητές.

Η έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες του Ινστιτούτου Max Planck στη Λειψία βρήκε ότι η πιο δημοφιλής κατηγορία αντικαταθλιπτικών, οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (σ.σ. pentapostagma.gr – SSRI), μπορούν να μεταβάλλουν την ίδια τη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές υπέβαλλαν τους υγιείς εθελοντές (δίχως διάγνωση κατάθλιψης) της έρευνας σε μαγνητική τομογραφία ώστε να εξετάσουν τη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου έπειτα από τη λήψη του αντικαταθλιπτικού φαρμάκου, σύμφωνα με την έκθεση της έρευνας που δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Current Biology.
Η ερευνητική ομάδα έλαβε πρωταρχικά δεδομένα από εθελοντές δίχως να τους χορηγήσει φάρμακο, μετρώντας για 15 λεπτά την ροή του αίματος στον εγκέφαλο τους μέσω της χρήσης τομογράφου.
Στη συνέχεια οι ερευνητές χορήγησαν στους εθελοντές μία δόση της δραστικής ουσίας εσιταλοπράμης, το αντικαθλιπτικό φάρμακο της κατηγορίας των εκλεκτικών αναστολέων της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης με την εμπορική ονομασία Lexapro, και στη συνέχεια μέτρησαν με τη χρήση τομογράφου τη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου.
Η σύγκριση μεταξύ των τρισδιάστατων χαρτών της συνδεσιμότητας του εγκεφάλου κατέδειξε σημαντικές αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου έπειτα από τη λήψη του αντικαταθλιπτικού φαρμάκου, στο δεύτερο στάδιο της μελέτης.
“Μία μόνο δόση μείωνε τη συνδεσιμότητα στις περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου, αλλά αύξανε τη συνδεσιμότητα στην παρεγκεφαλίδα και τον θάλαμο – στις περιοχές δηλαδή του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον κινητικό έλεγχο και τη ρύθμιση των σημάτων του εγκεφάλου – μέσα σε λίγες μόνο ώρες”
«Δεν αναμέναμε ότι οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης θα είχαν μία τόσο μεγάλη επίδραση σε τόσο μικρή χρονική κλίμακα ούτε ότι θα επηρέαζαν το σύνολο της δομής του εγκεφάλου», δήλωσε η ερευνήτρια Julia Sacher.
“Τα ευρήματα μπορεί να αποτελέσουν ένα πρώτο βήμα ώστε οι ψυχίατροι, μέσω μιας σχετικά απλής τομογραφίας, να μπορούν να διακρίνουν μεταξύ όσων θα ανταποκρίνονται στη θεραπεία με αντικαταθλιπτικά και όσων δεν θα ανταποκρίνονται στη χορήγηση αντικαταθλιπτικών”, αν και η επιστημονική συζήτηση θα πρέπει να μετατοπισθεί κάποια στιγμή και στις σοβαρότατες παρενέργειες που προκαλούν τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.
pentapostagma.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου