Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Ένας στους δύο πάσχοντες από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια δεν το γνωρίζει

Ένας στους δύο πάσχοντες από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια δεν το γνωρίζει
«Αναπνέω»: Εκστρατεία ενημέρωσης για τη νόσο.Περίπου 600 χιλιάδες Έλληνες πάσχουν από τη ΧΑΠ, τη νόσο των πνευμόνων δηλαδή η οποία οφείλεται κατά 80-90% στο κάπνισμα - Ποια τα συμπτώματα - Με ποιες άλλες παθήσεις συνυπάρχει Ενημερωτική… εκστρατεία για την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ξεκινά η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία (ΕΠΕ), σε μια προσπάθεια να διαγνωστούν και να τεθούν σε θεραπεία χιλιάδες Έλληνες που πάσχουν από τη νόσο αλλά δεν το γνωρίζουν. Περίπου 600 χιλιάδες Έλληνες, δηλαδή το 8,4% του γενικού πληθυσμού, εκτιμάται πως πάσχουν από ΧΑΠ, νόσο των πνευμόνων που οφείλεται κατά 80-90% στο κάπνισμα. 

«Περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες από τη νόσο ΧΑΠ δεν το γνωρίζουν, ενώ το συνολικό κόστος σε φάρμακα, οι νοσηλείες και η όλη αντιμετώπιση της νόσου είναι τεράστιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η καμπάνια «Αναπνέω» θα συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση και στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου καθώς «σήμερα ξέρουμε ότι για κάθε ασθενή που πάσχει από ΧΑΠ υπάρχει άλλος ένας αδιάγνωστος».

Τα βασικά συμπτώματα της ΧΑΠ είναι ο βήχας, η αποβολή πτυέλων και η δύσπνοια. Η νόσος οδηγεί σε αναπνευστική ανεπάρκεια, καταστρέφει την ποιότητα ζωής των αρρώστων, τους καθηλώνει στην καρέκλα με φιάλες οξυγόνου και τους αναγκάζει σε συχνή νοσηλεία. 

Συνυπάρχει με μια σειρά από άλλες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα (μετά από ένα επεισόδιο ο κίνδυνος για έμφραγμα τριπλασιάζεται), σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση, αλλά και κατάθλιψη, μυοσκελετικά προβλήματα, ακόμη και οστεοπόρωση, λόγω του περιορισμού στην κίνηση.

Βαρύ είναι και το οικονομικό κόστος της νόσου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της ΕΠΕ, το μηνιαίο κόστος της θεραπείας υπολογίζεται στα 50 ευρώ, αν χρειαστεί νοσηλεία αυτό εκτινάσσεται στα 500 ευρώ και αν ο ασθενής χρειαστεί να εισαχθεί σε ΜΕΘ, μπορεί να φθάσει και τα 5.000 ευρώ.

Η εκστρατεία «Αναπνέω» (www.anapnew.gr) η οποία γίνεται με την οικονομική στήριξη της εταιρίας Novartis στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη νόσο και περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνιακών ενεργειών στα παραδοσιακά και online μέσα, καθώς και δωρεάν σπιρομετρήσεις σε όλη την Ελλάδα, με έμφαση σε ακριτικές περιοχές.

πηγή:anatakti.gr anatakti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου