Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Ψύλλοι, γάτα

Ψύλλοι
Ο ψύλλος έχει μια αποστολή που τον δικαιώνει σαν παράσιτο. Θέλει να ζει μόνιμα στο τρίχωμα της γάτας, να τρέφεται με το αίμα της και να της μεταδίδει αρρώστιες.
Και φυσικά ο συγκεκριμένος ψύλλος έχει και όνομα. Λέγεται "Ctenocephalides felis".

Πως θα ξέρω αν η γάτα μου έχει ψύλλους; 
Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι το έντονο ξύσιμο. Τα μικρά γατάκια είναι συνηθισμένο να "φιλοξενούν" μεγάλο αριθμό ψύλλων και να μην ξύνονται. Οι ενήλικες γάτες μπορεί να έχουν πάνω τους ψύλλους και να μην τους βρίσκετε γιατί αιχμαλωτίζονται (από τις μικρές τρίχες στην γλώσσα τους) και καταπίνονται κατά την διάρκεια του αυτοκαθαρισμού τους με το γλείψιμο.


  • Αγγίξτε το χέρι σας στην πλάτη της γάτας και κινήστε το (σαν να χαϊδεύετε) αντίθετα από την κατεύθυνση που φυτρώνουν οι τρίχες. Ψάξτε με αυτόν τον τρόπο το δέρμα της και ελέγξτε αν υπάρχουν (ψύλλοι) σκούρα ζωύφια που κινούνται γρήγορα και είναι σαν μικρό σουσάμι… Συνήθεις περιοχές που εντοπίζονται είναι το κεφάλι και ο λαιμός, η βάση της ουράς και ανάμεσα από τα πίσω πόδια.
  • Προμηθευτείτε την ειδική χτένα για τους ψύλλους (πολύ πυκνά δόντια) από σχετικό κατάστημα για κατοικίδια. Τοποθετείστε τη γάτα πάνω σε άσπρο σεντόνι ή χαρτί και χτενίστε την προσεκτικά και με μεγάλη λεπτομέρεια. Πάνω στην χτένα μπορεί να αιχμαλωτιστούν 1-2 ψύλλοι. Στο άσπρο χαρτί ή το σεντόνι μπορεί να πέσουν "μαύροι κόκκοι άμμου". Τοποθετείστε τους σε βρεγμένη άσπρη χαρτοπετσέτα. Αν καθώς διαλύονται δημιουργηθεί κόκκινη κηλίδα (αίμα) σημαίνει ότι είναι κόπρανα ψύλλων.
Προβλήματα από ψύλλους
Οι γάτες που τρέφουν ψύλλους… στο κόρφο τους δείχνουν ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα.
Οι ψύλλοι με την σειρά τους έχουν όλο τον χρόνο στην διάθεσή τους να ξεπληρώσουν την γάτα που τους "φιλοξενεί" με το χειρότερο νόμισμα.
  • Τα νεαρά γατάκια οδηγούνται εύκολα στην αναιμία η οποία καταστρέφει την άμυνα και προδιαθέτει τον οργανισμό τους σε πλήθος μολύνσεων.
  • Το σάλιο ακόμη κι ενός ψύλλου μπορεί να προκαλέσει έντονη φαγούρα (αλλεργία) στις ενήλικες γάτες με αποτέλεσμα αυτοτραυματισμούς και δερματικές νόσους.
  • Το τυχαίο τσίμπημα ψύλλου στην περιοχή των αστραγάλων ευαίσθητων ανθρώπων μπορεί να δημιουργήσει έντονη φαγούρα.
  • Μύκητες όπως τα Δερματόφυτα (απώλεια τριχών κυκλικής μορφής) που μπορούν να μεταδοθούν και στον άνθρωπο μεταδίδονται και με τους ψύλλους.
  • Ιοί όπως ο έρπητας (FHV-1), της Πανλευκοπενίας, πιθανόν της Ανοσοανεπάρκειας (FIV) και πολλοί άλλοι μεταδίδονται και με τους ψύλλους.
  • Μπορούν να μεταδώσουν Μυκοπλάσματα (λοιμώδης αναιμία) αλλά και πολλές νόσους που οφείλονται σε μικρόβια (από νόσο γρατσουνιάς της γάτας μέχρι πανώλη).
  • Μπορούν να μεταδώσουν παρασιτώσεις με κυρίαρχη την παρασίτωση του εντέρου από ταινία, όταν η γάτα φαει ψύλλους μολυσμένους κατά την διάρκεια του αυτοκαθαρισμού της.
Τι πρέπει να γνωρίζω για τα στάδια ζωής του ψύλλου στο περιβάλλον
Αβγά

Ο θηλυκός ψύλλος τρέφεται με αίμα και παράγει πενήντα αβγά την ημέρα. Αβγά και κόπρανα ψύλλων πέφτουν συνεχώς από το τρίχωμα προσβεβλημένων γάτων ειδικά στα σημεία του σπιτιού που συχνάζουν περισσότερο. Μετά από 1-6 ημέρες τα αβγά εκκολάπτονται και βγαίνουν οι λάρβες (σκουληκάκια).
Λάρβες

Κινούνται προς την γη και μακριά από το φως όσο περισσότερο γίνεται. Η μετακίνησή τους δεν ξεπερνά συνήθως τα 30 εκατοστά του μέτρου από το σημείο που έπεσαν. Αυτός είναι και ο λόγος που χώνονται βαθιά στα χαλιά και σε άλλα μαλακά υφάσματα επιπλώσεων. Δεν αντέχουν την χαμηλή σχετική υγρασία (κάτω του 50%) και την χαμηλή θερμοκρασία (κάτω των 25oC). Δεν υπάρχει πρόβλημα γι αυτές να βρουν φαγητό. Τροφή τους είναι τα κόπρανα του ψύλλου αν δεν έχετε προλάβει να τα αφαιρέσετε με την ηλεκτρική σκούπα.
Σε 5-11 μέρες (μπορεί και 20 αν η υγρασία είναι χαμηλή) η λάρβα έχει κατασκευάσει γύρω της ένα ασπριδερό κουκούλι μήκους μισού χιλιοστού και έχει αρχίσει να ωριμάζει μέσα του. 
Πούπα

Είναι το πιο ανθεκτικό στάδιο. Αντέχει στην έλλειψη υγρασίας ή χαμηλής θερμοκρασίας και μετασχηματίζεται από μία έως πολλές εβδομάδες σε ώριμο ψύλλο. Το κουκούλι δεν είναι απαραίτητο στάδιο αλλά παρέχει επιπρόσθετη προστασία γιατί οι λάρβες μπορούν να ωριμάσουν και έξω από αυτό. 
Παραμένοντες ώριμοι ψύλλοι (στο κουκούλι)

Αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή (11 oC, 75% σχετική υγρασία) οι ψύλλοι μπορούν να περιμένουν στο κουκούλι τους ακόμη και 150 μέρες. Αν γεννηθούν φθινόπωρο στην φύση μπορούν να περιμένουν στο κουκούλι τους ακόμη και 200 μέρες.
Ακόμη και αν έχει ψεκαστεί το περιβάλλον με εντομοκτόνο (αεροζόλ) οι πούπες και οι παραμένοντες ψύλλοι στο κουκούλι τους θα εξακολουθήσουν να εμφανίζονται για χρονικό διάστημα 4-6 εβδομάδων. Ο λόγος είναι ότι το κουκούλι είναι τόσο βαθιά (πχ στα χαλιά) ώστε είναι αδύνατον να φτάσουν εκεί εντομοκτόνα ή "ρυθμιστές ανάπτυξης" των εντόμων. 
"Ζητείται…γάτα"

Ο ψύλλος δεν μπορεί να δει την γάτα αλλά επειδή του αρέσει το πράσινο φως συχνάζει σε μέρη με πλούσια βλάστηση και χορτάρια περιμένοντας το θύμα του.
Το σύνθημα για να πηδήξει πάνω της το παίρνει αν κάτι με την σκιά του διακόψει το φως που πέφτει πάνω στον ψύλλο. Εκτός αυτής της ικανότητάς του διαθέτει αισθητήρια όργανα που του επιτρέπουν να ξεχωρίζει μέσα στην ομοιόμορφη θερμοκρασία του περιβάλλοντος αν υπάρχουν πηγές υψηλότερης θερμοκρασίας (ζώα ή άνθρωποι) ώστε να πηδήξει πάνω τους.
Οι ώριμοι ψύλλοι αλλάζουν ριζικά συνήθειες και προτιμήσεις και ενώ σαν λάρβες προσπαθούσαν να αποφύγουν το φως και να κρυφτούν όσο βαθύτερα ήταν δυνατόν, τώρα σαν ώριμοι ψύλλοι κινούνται προς τη επιφάνεια και είναι έτοιμοι μόλις εντοπίσουν κάποια γάτα να την κάνουν σπίτι τους. Μπορούν επίσης να επιβιώσουν στο περιβάλλον χωρίς να φάνε γατίσιο αίμα ακόμη και 50 μέρες αν υπάρχει υψηλή σχετική υγρασία και θερμοκρασία.
Καταπολέμηση των ψύλλων
Αποτελεσματικός έλεγχος γίνεται μόνο αν εξοντωθούν όλοι οι ψύλλοι που παρασιτούν πάνω στην γάτα και στο περιβάλλον της και εμποδιστεί η μόλυνσή της με καινούργιους. 
Εξόντωση ενηλίκων ψύλλων πάνω στην γάτα. 

Στην αγορά υπάρχουν άφθονες λύσεις αλλά αυτές που είναι οι περισσότερο αποτελεσματικές αλλά και ακίνδυνες στον άνθρωπο και στις γάτες είναι τα φάρμακα της νέας τεχνολογίας .
Οι ουσίες αυτές καταστρέφουν μόνο ασπόνδυλους (χωρίς σπονδυλική στήλη) οργανισμούς. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ακόμη και σε 2 ημερών γατάκι χωρίς κανένα φόβο.
Μέσα εξόντωσης ψύλλων από τους χώρους του σπιτιού


  • Στείλτε πρώτα την ηλεκτρική σας σκούπα, να …καθαρίσει! Στείλτε το όπλο που θα τους αναγκάσει με τις δονήσεις που προκαλεί να βγουν από τις κρυψώνες τους και να τους εξαφανίσει δια παντός. Θυμηθείτε να βάζετε ηλεκτρική σκούπα καθημερινά, να καθαρίζετε κάθε επιφάνεια που επιτρέπει να εισχωρήσουν μέσα της λάρβες και κόπρανα ψύλλων και μόλις τελειώνετε να πετάτε την σακούλα στα σκουπίδια καλά κλεισμένη.
  • Ρωτήστε καθαριστές χαλιών για το κατάλληλο φάρμακο που μπορεί και διεισδύει αρκετά βαθιά στο χαλί (αλλά και σε μοκέτες με βαθύ πέλος) ώστε να καταστρέφονται οι λάρβες των ψύλλων.
  • Χρησιμοποιήστε σε σπρέι : εντομοκτόνα (για άμεση δράση) αφού βεβαιωθείτε ότι δεν είναι επικίνδυνα για τις γάτες, ότι σκοτώνουν τους ψύλλους σε διάστημα λιγότερο των 48 ωρών, ότι αφήνουν παραμένουσα δράση μετά και ότι υπάρχουν οι οδηγίες του κατασκευαστή για να τις ακολουθήσετε κατά γράμμα. Μην χρησιμοποιείτε εντομοκτόνα κατάλληλα μόνο για σκυλιά, οικιακά εντομοκτόνα για κατσαρίδες-μύγες, δύο "ακίνδυνα" εντομοκτόνα μαζί, σκόνες ή σαμπουάν ή περιλαίμια εναντίον των ψύλλων ή τέλος αρωματικά (νευροτοξικά) έλαια.
  • Χρησιμοποιήστε σε σπρέι : "Αναστολείς ανάπτυξης εντόμων" (πολύ ασφαλή φάρμακα) για να εμποδίσετε μέσα σε μερικές εβδομάδες την ωρίμανση των αώρων μορφών σε ώριμους ψύλλους.
    Διατήρηση της νίκης κατά των ψύλλων
  • Χρησιμοποιήστε σε τακτικά χρονικά διαστήματα και αν είναι δυνατόν κατά την διάρκεια όλου του χρόνου το φάρμακο που εξοντώνει τους ενηλίκους ψύλλους και πάνω στην γάτα σας και στο περιβάλλον της.


  • Γνωρίζετε πάντα τι φάρμακο χρησιμοποιείτε για την καταπολέμηση των ψύλλων γιατί θα σας ζητηθεί από τον γιατρό σας πριν σας δώσει κάποιο καινούργιο φάρμακο ή πριν χορηγήσει ηρεμιστικό και ναρκώσει την γάτα σας.

      Ο πιο αρμόδιος να σας συμβουλεύσει για την αποτελεσματική και ασφαλή καταπολέμηση των ψύλλων της γάτας σας είναι ο γιατρός της.
    • πηγή
    • Δεν υπάρχουν σχόλια:

      Δημοσίευση σχολίου