Τρίτη 6 Μαΐου 2014

ΠΙΣΩ ΜΑΣ ΣΤΕΚΕΙ Ο ΘΕΟΣ

Πίσω μας στέκει ο Θεός.

Βιβλίο. πηγή

Στιγμές

....

ΠΙΣΩ ΜΑΣ ΣΤΕΚΕΙ Ο ΘΕΟΣ

By  on October 27, 2013
Του Λεωνίδα Σάρκα,
Σε αυτή τη στήλη έχουν ήδη περάσει από το μικροσκόπιο βιβλία φαντασίας, περιπέτειας καθώς και αστυνομικά. Ήρθε η ώρα, λοιπόν να προχωρήσουμε σε κάτι λίαν ξεχωριστό. Το βιβλίο “Sub Umbra Dei” (Πίσω μας στέκει ο Θεός) είναι μια συλλογή ιατρικών ιστοριών του Γερμανού χειρούργου Χανς Κίλλιαν και κυκλοφόρησε το 1957.
surgeons
Ως μικρή αυτοβιογραφία, το βιβλίο αυτό αφ’ενός είναι εμποτισμένο με ιατρικές λεπτομέρειες που ειδικοί και μη θα βρουν άκρως ενδιαφέρουσες και αφ’ετέρου έχει ως κεντρικό θέμα και μήνυμα ότι ο Θεός στέκεται πίσω από κάθε θεραπεία. Mην περιμένετε βέβαια ούτε φανατισμούς ούτε θρησκευτική κατήχηση. Απλώς θα δείτε την πεποίθηση του συγγραφέως ότι πίσω από κάθε ιατρικό θαύμα ή σύμπτωση ή ανθρώπινη καλωσύνη βρίσκεται η σκιά του Θεού.
Ο Χανς Κίλλιαν είναι ένας μορφωμένος άνθρωπος και αυτό φαίνεται όχι μόνο από τον τρόπο γραφής αλλά και από το εύρος των ιατρικών υποθέσεων που παρουσιάζει. Είτε πρόκειται για μια τυπική περίπτωση αφαίρεσης αιμορροΐδων είτε για μια άκρως επικίνδυνη επέμβαση στον εγκέφαλο, όλες οι υποθέσεις παρουσιάζονται απλά και μ’ευκολοχώνευτες λεπτομέρειες. Και πάντα, σε κάθε υπόθεση, από πίσω στέκεται ο Θεός.
Μην νομίζετε ότι ο συγγραφέας και το βιβλίο του είναι μια καρικατούρα της γνωστής σειράς ”House M.D.”. Υπάρχει το κυνήγι της εύρεσης της σωστής διάγνωσης αλλά δεν υπάρχουν ούτε ειρωνείες, ούτε εμβάθυνση και ανάπτυξη χαρακτήρων. Αυτό που υπάρχει είναι ιατρικές ιστορίες οι οποίες καταφέρνουν να γίνονται διδακτικές και μία προσπάθεια να δημιουργηθούν σκέψεις κι ερείσματα στον αναγνώστη. Όπως αναφέρει κι ο ίδιος ο συγγραφέας, ”Medicus curat, Deus sanat” (Ο γιατρός νοσηλεύει, ο Θεός θεραπεύει).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου