Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Είδη ψώρας στον σκύλο

Ιατρικά άρθρα > Τι είναι η ψώρα;

Η ψώρα είναι ένας ερεθισμός του δέρματος που προκαλείται από παρασιτικά ακάρεα που ζουν στο δέρμα και στους θύλακες της τρίχας. Τα ακάρεα είναι μικροσκοπικά αρθρόποδα. Υπάρχουν τρια είδη της κυνοειδούς ψώρας. Η Δεμοδεκτική, η Σαρκοπτική και η ψώρα από Cheyletiella. Κάθε είδος προκαλείται από ένα διαφορετικό ακάρεο. Η Σαρκοπτική ψώρα και η ψώρα από τη Cheyletiella είναι εξαιρετικά μεταδοτικές, εναντιθέση με τη Δεμοδεκτική.

Σαρκοπτική ψώρα

Τα συμπτώματα της σαρκωπτικής ψώρας μπορεί να ποικίλλουν, αλλά γενικά θα περιλαμβάνουν την απώλεια τριχώματος και τον έντονο κνησμό. Τα ακάρεα προτιμούν να εισβάλουν στις περιοχές του δέρματος που έχουν λιγότερο τρίχωμα, όπως η κοιλιά, το στήθος, τα αυτιά, οι μασχάλες και οι αγκώνες. Αυτά τα ακάρεα προκαλούν ξηροδερμία, ερεθισμούς και πληγές που μπορεί να μολυνθούν. Τα σκυλιά που πάσχουν από ψώρα δαγκώνονται και ξύνονται έντονα. Η σαρκοπτική ψώρα είναι μεταδοτική στα σκυλιά και στον άνθρωπο.

Δεμοδεκτική ψώρα

Η Δεμοδεκτική ψώρα ή Δεμοδήκωση προκαλείται από το ακάρεο Demodex canis και δεν είναι μεταδοτική σε άλλα ζώα ή στον άνθρωπο.Το ακάρεο αυτό βρίσκεται φυσιολογικά στο δέρμα όλων των σκύλων.Ωστόσο, εάν ο σκύλος ή το κουτάβι βρεθεί σε ανοσοκαταστολή λόγω κάποιας ασθένειας ή λόγω κακής διατροφής τότε το ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί να κρατήσει τον πολλαπλασιασμό των ακάρεων υπο έλεγχο και έτσι η αύξηση του πλυθησμού τους προκαλλούν την δεμοδήκωση.Η εντοπισμένη δεμοδήκωση συνήθως δε προκαλεί έντονο κνησμό, αλλά μπορεί να προκαλέσει πληγές στο δέρμα, ερυθρότητα, φολίδες, απώλεια τριχώματος ή οποιοδήποτε συνδυασμό αυτών. Συνήθως εμφανίζεται αρχικά στο πρόσωπο, γύρω από τα μάτια, ή στις γωνίες του στόματος, τα αυτιά και τα πόδια. Η δευτερογενής βακτηριακή λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές. Η εντοπισμένη δεμοδήκωση δεν υπερβαίνει συνήθως τη μία ή δυο περιοχές του δέρματος.
Η νεανική δεμοδήκωση που εμφανίζεται στα κουτάβια, μερικές φορές είναι γενετικά κληρονομική. Μερικές φυλές είναι πιο ευαίσθητες από άλλες όπως πχ: Αλάσκα Malamute, Airedale Terrier, Boxer, Doberman Pinscher, αγγλικά μπουλντόγκ, Great Dane, παλαιό αγγλικό τσοπανόσκυλο, Σαρ-Πέι, Scottish Terrier, Staffordshire Terrier, Weimaraner και West Highland White Terrier.
Η νεανική δεμοδήκωση μερικές φορές είναι πιο εύκολο να θεραπευτεί σε σχέση με τη δεμοδήκωση του ενήλικα σκύλου. Δεδομένου ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του κουταβιού ωριμάζει ανταπεξέρχεται καλύτερα στην υπερφόρτωση των ακάρεων. Υγιείς κουτάβια με εντοπισμένη δεμοδήκωση συνήθως βελτιώνονται χωρίς θεραπεία, παρά μόνο με υποστηρικτική αγωγή όπως η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, κάνοντας αποπαρασίτωση και εμβολιασμούς. Μερικές φορές τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα για τις δευτερογενείς λοιμώξεις.

Σευλετιέλλωση
Τα ακάρεα αυτά είναι τόσο ευμεγέθη που μπορεί να γίνουν ορατά και με γυμνό οφθαλμό επειδή ζουν στην επιφάνεια του δέρματος. Αυτό το είδος ψώρας επηρεάζει κυρίως τα κουτάβια. Προκαλεί από μέτριο ως έντονο κνησμό, αποφολίδωση (πυτιρίδα) κατα μήκος της ράχης, και σε επιπλεγμένες περιπτώσεις πυοτραυματική δερματίτιδα. Η Σευλετιέλλωση είναι εξαιρετικά μεταδοτική σε ζώα και στον άνθρωπο και εξαπλώνεται μέσω άμεσης επαφής με ζώα που νοσούν.


Διάγνωση και Θεραπεία της ψώρας σε σκύλους
Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για τη διάγνωση και τη θεραπεία.
Ο κτηνίατρός σας μπορεί να εκτελέσει ένα δερματικό ξέσμα από μια περιοχή με τριχόπτωση και να το μελετήσει στο μικροσκόπιο. Συχνά, στην περίπτωση της σαρκοπτικής ψώρας τα ακάρεα δεν μπορούν να ανιχνευθούν. Εάν η δοκιμή του ξέσματος είναι αρνητική, αυτό δεν αποδεικνύει κατ 'ανάγκη ότι το σκυλί σας δεν νοσεί αλλά ότι είναι δύσκολο να ανιχνευθούν. Ο κτηνίατρός σας θα στηρίξει τη διάγνωση σχετικά με τα συμπτώματα και το ιστορικό του ζώου σας.
Η θεραπεία της δεμοδήκωσης είναι πολύπλοκη και συχνά χρονοβόρα. Η γενικευμένη μορφή αντιμετωπίζεται συνήθως με φάρμακα όπως τα σαμπουάν και οι τοπικές επαλείψεις με αμιτράζη.
Οι ενέσεις ιβερμεκτίνης μπορούν να γίνουν κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου. Μερικά σκυλιά (ειδικά σκυλιά βοσκής) έχουν μια γενετικά καθορισμένη ευαισθησία στην Ivermectin και μπορεί να αντιδράσουν αρνητικά.
Στα ενήλικα σκυλιά που παρουσιάζουν σοβαρή γενικευμένη δεμοδήκωση μπορεί να χρειαστούν πρόσθετες διαγνωστικές εξετάσεις έτσι ώστε να ανακαλυφθούν τα πραγματικά αιτία για το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Αντιβιοτικά μπορεί να συνταγογραφηθούν για την αντιμετώπιση των δευτερογενών λοιμώξεων. Οι αμπούλες Advocate / Advantage είναι ένα μέρος της θεραπείας, μιας και παρέχουν ευρεία προστασία από κοινά εσωτερικά και εξωτερικά παράσιτα και συμβάλλουν στη καταπολέμιση της ψώρας. Η τακτική χορήγηση της Advocate έχει αποδειχθεί ότι εξαλείφει 100% τη σαρκοπτική ψώρα και ελέγχει και την επανεμφάνισή της, όπως επίσης συμβάλλει και στη θεραπεία της δεμοδήκωσης.
Η δεμοδήκωση των ενήλικων σκύλων συνήθως είναι γενικευμένη και συνδέεται με τη γενετική προδιάθεση. Μερικές φορές όμως μπορεί να είναι αποτέλεσμα άλλων παθήσεων, όπως ο καρκίνος,η ηπατική νόσος, η νεφρική νόσος ή η χρήση στεροειδών και ως εκ τούτου μπορεί να είναι πιο δύσκολο να θεραπευτούν επιτυχώς. Η πρόγνωση εξαρτάται συχνά από την υποκείμενη νόσο.
Η γενικευμένη δεμοδήκωση μπορεί να περιλαμβάνει τις δερματικές αλλοιώσεις που εμφανίζονται στο κεφάλι, τα πόδια και τον κορμό και μπορεί τελικά να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα του σκύλου. Αυτές οι δερματικές αλλοιώσεις συνήθως εξελίσσονται σε μεγάλες περιοχές που εμφανίζουν τριχόπτωση, καθώς και στο σχηματισμό πληγών.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου