Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Ζωοανθρωπονόσοι

ΖωοανθρωπονόσοιΕλαχιστοποίηση

Γενικά
Ενώ οι περισσότερες νόσοι της γάτας προσβάλλουν μόνο γάτες και οι περισσότερες νόσοι του ανθρώπου προσβάλλουν μόνο ανθρώπους, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν νόσοι που μεταδίδονται από τα ζώα (και την γάτα) στον άνθρωπο και λέγονται Ζωοανθρωπονόσοι καθώς και νόσοι που μεταδίδονται από τον άνθρωπο στα ζώα και λέγονται Ανθρωποζωονόσοι
Οι περισσότερες ζωοανθρωπονόσοι της γάτας είναι σπάνιες.
Αν δεν τηρείτε τους κανόνες υγιεινής είναι πάρα πολύ εύκολο να μολυνθείτε από έναν άνθρωπο παρά από την γάτα σας. Αν τηρείτε τους κανόνες υγιεινής, αποφεύγετε δαγκώματα και γρατσουνιές, διατηρείτε καθαρή την αμμολεκάνη της γάτας σας και την φροντίζετε όπως συμβουλεύει ο γιατρός (εμβολιασμένη χωρίς εξωτερικά ή εσωτερικά παράσιτα και χωρίς να αλητεύει "έξω")…τότε έχετε εκμηδενίσει την πιθανότητα μετάδοσης ζωοανθρωπονόσου από την γάτα.
Ποιοι είναι οι κύριοι τρόποι μετάδοσης;
Ο κύριος τρόπος είναι από το στόμα. Για να συμβεί μόλυνση απαιτείται στενή επαφή του ανθρώπου με την γάτα, η κατανάλωση νερού ή τροφής μολυσμένης από την γάτα, η χρήση μολυσμένων οικιακών σκευών και εφοδίων. Το δάγκωμα και το γρατζούνισμα είναι ο επόμενος τρόπος μετάδοσης. Πολλές ζωονόσοι, τέλος, μεταδίδονται από ψύλλους ή τσιμπούρια.
Ποιος κινδυνεύει περισσότερο στην οικογένειά μου;Οι περισσότερες ζωοανθρωπονόσοι έχουν πολύ μικρό κίνδυνο μετάδοσης. Μπορούν να μεταδοθούν σε οποιονδήποτε άνθρωπο αλλά η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ποικίλει σε μεγάλο βαθμό.
Μόλυνση για παράδειγμα με Τζιάρντια προκαλεί παροδική διάρροια στον άνθρωπο αλλά αν έχει προβληματικό αμυντικό σύστημα μπορεί να κινδυνέψει ακόμη και η ζωή του.
Προβληματικό αμυντικό σύστημα έχουν οι άνθρωποι που εκδήλωσαν AIDS, που λαμβάνουν χημειοθεραπευτικά ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, άτομα που έκαναν εγχείρηση σπληνεκτομής, ηλικιωμένα άτομα με ελαττωματική αμυντική λειτουργία και πολύ νεαρά άτομα (έμβρυα) με ατελή ανάπτυξη του αμυντικού τους συστήματος.
Άνθρωποι με προβληματικό αμυντικό σύστημα δεν πρέπει να έχουν γάτες; Κάθε δυσκολία της ζωής που συνοδεύεται με άρνηση και απαγόρευση είναι ότι χειρότερο θα περίμενε ο άνθρωπος που βιώνει την δυσκολία. Από την άλλη μεριά η υποτίμηση του κινδύνου οδηγεί τις περισσότερες φορές στην καταστροφή. Η προσαρμογή τελικά και η θετική αντιμετώπιση των κινδύνων είναι η δύναμη και το νόημα της ζωής.
Η συντροφιά της γάτας έχει πολλά οφέλη. Αν μάλιστα αυτή η γάτα είναι ενήλικη, στειρωμένη, υγιής, δεν βγαίνει έξω από το σπίτι αλλά διασκεδάζει μέσα σ' αυτό, είναι εμβολιασμένη και φροντισμένη ώστε να μην έχει ούτε ένα εξωτερικό ή εσωτερικό παράσιτο τότε αυτή η γάτα… ξέρει να κυνηγά και να "γραπώνει" την ευτυχία και να γκρεμίζει απ το μπαλκόνι την κατάθλιψη. Η ευτυχία από μόνη της είναι το καλλίτερο ανοσοενισχυτικό.
Αν έχετε αποφασίσει να συνεχίσετε την ζωή σας με γάτα είμαστε έτοιμοι να σας συμβουλέψουμε για τα επιπλέον βήματα που χρειάζεται η φροντίδα της.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου