Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Το πλυντήριο μας… αρρωσταίνει;

Το πλυντήριο μας… αρρωσταίνει;

Τα φρεσκοπλυμένα ρούχα μυρίζουν φρεσκάδα χωρίς να είναι και καθαρά
Το πλυντήριο μας… αρρωσταίνει;
Οι πετσέτες του μπάνιου θα πρέπει να διαχωρίζονται από τα εσώρουχα και τις πετσέτες της κουζίνας, σύμφωνα με τη μελέτη


 
Τα φρεσκοπλυμένα ρούχα που μόλις έχουν βγει από το πλυντήριο μπορεί να μυρίζουν φρεσκάδα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι και καθαρά. Νέα μελέτη έδειξε ότι τα επικίνδυνα βακτήρια που δεν εξουδετερώνονται εξαιτίας της χαμηλής θερμοκρασίας του επιλεγμένου προγράμματος μπορούν να μετατρέψουν την πλύση σε πραγματικό «φυτώριο» ανθυγιεινών οργανισμών.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της βρετανικής μελέτης, μικροβιολόγο δρα Λίσα Ακερλι, ο παραπάνω κύκλος πλύσης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «αρρωστημένος».

«Οι καταναλωτές νομίζουν ότι η πλύση σε χαμηλές θερμοκρασίες "καθαρίζει" τα ρούχα, όμως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φροντίζει και για την υγιεινή των ρούχων» αναφέρει η ειδικός. «Η μείωση της θερμοκρασίας πλύσης, όπως και η χρήση πιο ήπιων απορρυπαντικών, επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας της πλύσης ως προς την εξολόθρευση επικίνδυνων βακτηρίων, φρενάροντας έτσι τη μη μετάδοσή τους σε άλλα ρούχα».

«Φυτώριο» βακτηρίων λόγω χαμηλής θερμοκρασίας
Η δρ Ακερλι υποστηρίζει ότι ο «αρρωστημένος κύκλος πλύσης» δεν αναφέρεται μόνο στη διατήρηση των βακτηρίων επάνω στα ρούχα αλλά και στη μετάδοσή τους σε άλλα ρούχα τα οποία έχουν τοποθετηθεί στην ίδια πλύση.

«Αν βάλουμε ένα ρούχο γεμάτο βακτήρια στο πλυντήριο σε χαμηλή θερμοκρασία, τότε το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να μεταφέρουμε το βακτήριο αυτό και στα άλλα ρούχα της πλύσης, δημιουργώντας μια "βακτηριακή σούπα"» εξηγεί η ίδια.

«Είναι πραγματικά ανησυχητικό το γεγονός ότι τα βακτήρια από τα φορεμένα εσώρουχα μπορούν να μεταφερθούν π.χ. σε πετσέτες κουζίνας τις οποίες στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουμε για να σκουπίσουμε τα πιάτα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μας αρρωστήσει και γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να ξεχωρίζουμε σωστά τα άπλυτα. Ακόμη, τα βακτήρια από τα βρεγμένα ρούχα μεταφέρονται ευκολότερα στα χέρια μας» προσθέτει η δρ Ακερλι.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι τα βακτήρια που συσσωρεύονται στο εσωτερικό του πλυντηρίου, έπειτα από αλλεπάλληλες πλύσεις μεταφέρονται στην παροχή νερού - συγκεκριμένα, σε δύο κουταλιές νερού είναι δυνατό να εντοπιστούν μέχρι και ένα εκατομμύριο βακτήρια. Οι πλύσεις σε χαμηλές θερμοκρασίες προσφέρουν το ιδανικό περιβάλλον για την αναπαραγωγή των βακτηρίων, τα οποία συχνά βρίσκουν κρυψώνα στο συρταράκι του απορρυπαντικού και στις πτυχώσεις της πόρτας του πλυντηρίου» τονίζει η μικροβιολόγος.

Εύκολα βήματα για καθαρή μπουγάδα
Η ειδικός υποστηρίζει ότι:
  • Καλό είναι μία φορά τον μήνα να γίνεται μια πλύση χωρίς περιεχόμενο στους 90 βαθμούς Κελσίου, προκειμένου να καθαρίζεται αποτελεσματικά το εσωτερικό του πλυντηρίου. Εσώρουχα, σεντόνια και πετσέτες μπάνιου ή κουζίνας καλό είναι να πλένονται ξεχωριστά καθώς - ιδιαίτερα τα εσώρουχα - μπορεί να κρύβουν επικίνδυνες εκπλήξεις.
  • Μετά το τέλος της πλύσης η πόρτα του πλυντηρίου καλό είναι να μένει ανοιχτή προκειμένου να μειώνεται η υγρασία στο εσωτερικό του κάδου, η οποία αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων.
  • Το συρταράκι του απορρυπαντικού θα πρέπει επίσης να καθαρίζεται συχνά, ενώ μετά την τοποθέτηση λερωμένων ρούχων στον κάδο του πλυντηρίου θα πρέπει να πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας.
  • πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου