Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Τα βακτήρια κάνουν «πάρτι» στο πλυντήριο!

Τα βακτήρια κάνουν «πάρτι» στο πλυντήριο! 

Βγάλατε μόλις τα φρεσκοπλυμένα ρούχα σας από το πλυντήριο και υποθέτετε, εύλογα, ότι είναι απόλυτα καθαρά και απαλλαγμένα από τα μικρόβια και τους μικροοργανισμούς που έφεραν προτού ξεκινήσει η πλύση. Κι όμως, αν τα πλύνατε σε χαμηλή θερμοκρασία και δεν τηρήσατε κάποιους κανόνες υγιεινής, είναι πολύ πιθανό τα βακτήρια όχι μόνο να μην απομακρύνθηκαν, αλλά να «κόλλησαν» και σε άλλα ρούχα, στο εσωτερικό του πλυντηρίου, καθώς και στα χέρια σας, καθώς μαζέψατε τα φρεσκοπλυμένα.

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται υπερβολικά, αλλά, όπως προειδοποιεί η ειδικός σε θέματα υγιεινής, δρ Λίζα Ακερλεϊ, στην εποχή μας, με τη συνήθεια να πλένονται τα ρούχα στους 30 βαθμούς και να χρησιμοποιούνται πιο ήπια καθαριστικά, καλύτερα για τα υφάσματα και το περιβάλλον, οι κίνδυνοι της μη απολύμανσης είναι πολλοί. Ερευνα έδειξε ότι παρέμεναν 0,1 γραμμάρια υπολειμμάτων κοπράνων σε υποτιθέμενα καθαρά εσώρουχα, ότι νερό πλύσης που δεν είχε καθαριστεί περιείχε 1.000.000 βακτήρια μέσα σε ποσότητα ισοδύναμη με δύο κουταλιές της σούπας και ότι μεταξύ των βακτηρίων που βρέθηκαν ήταν και εκείνα της σαλμονέλας, το βακτήριο E.coli και ο νοροϊός.

Ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι να πλένει κανείς ρούχα που έχουν έρθει σε επαφή με το σώμα, όπως εσώρουχα, κάλτσες, πετσέτες και σεντόνια, μαζί με πετσέτες που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα και έρχονται σε επαφή με τρόφιμα! Μια τέτοια συνδυαστική πλύση μπορεί να μετατραπεί σε «βακτηριδιακή σούπα» τονίζει η δρ Ακερλεϊ, ενώ, ακόμη και αν δεν πλυθούν ταυτόχρονα, παραμένει ο κίνδυνος τα βακτήρια να παραμείνουν στο εσωτερικό του πλυντηρίου, μολύνοντας μεταγενέστερες πλύσεις. Μία λύση είναι να βάζετε το πλυντήριο να κάνει μία πλύση στους 90 βαθμούς, χωρίς ρούχα, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, για να απολυμανθεί. Επίσης, μπορείτε να αφήνετε ανοιχτή την πόρτα του πλυντηρίου μετά την πλύση για να αεριστεί και να καθαρίζετε συστηματικά το εσωτερικό της και τις θήκες των απορρυπαντικών. Και φυσικά, να επιλέγετε έστω και ελαφρώς υψηλότερες θερμοκρασίες όταν πλένετε εσώρουχα και άλλα ρούχα με υψηλό κίνδυνο βακτηρίων.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου