Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

Λεπτοσπείρωση του σκύλου



H λεπτοσπείρωση (Leptospirosis Canine) είναι μια βακτηριακή ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα. Επηρεάζει τα σκυλιά και τους ανθρώπους, καθώς και τις γάτες και μια σειρά άλλων ζώων...
Το σκυλί σας λαμβάνει (ή πρέπει να λαμβάνει) ετήσια δόση εμβολίου για αυτά τα βακτήρια.
Ωστόσο, υπάρχουν οκτώ διαφορετικά στελέχη βακτηρίων που έχουν επιπτώσεις στα σκυλιά, και το εμβόλιο προστατεύει μόνο από ...
δύο από αυτά τα στελέχη (icterohaemorrhagie και canicola). Έτσι, ο σκύλος σας εξακολουθεί να είναι ευπαθής σε άλλα στελέχη των βακτηρίων.
Οι περισσότερες περιπτώσεις λεπτοσπείρωσης του σκύλου συμβαίνουν μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου σε υγρά κλίματα.
Η λεπτοσπείρωση μεταδίδεται μεταξύ των ζώων μέσω μολυσμένων ούρων, πληγές απο δάγκωμα (π.χ. ποντίκια) , και κατάποση μολυσμένων ιστών (κουφάρια,εντόσθια κτλ).
Οι άνθρωποι μπορούν να νοσήσουν απο την ασθένεια είτε απο τσίμπημα από ένα μολυσμένο ζώο ή εάν μολυσμένα ούρα έρθουν σε επαφή με μια ανοικτή πληγή ή τους βλεννογόνους.
Για παράδειγμα, αν έχετε μια ανοικτή πληγή στο χέρι σας και ασχολείστε με τον καθαρισμό των ούρων από ένα μολυσμένο σκυλί, είστε σε κίνδυνο τα βακτηρίδια να εισέλθουν στο σώμα σας.
Για να προστατέψετε τον εαυτό σας, να πλένετε τα χέρια σας καλά και να φοράτε λαστιχένια γάντια όταν καθαρίζετε σκυλιά που μπορεί να είναι μολυσμένα.

ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ : ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

Τα συμπτώματα του σκύλου περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, λήθαργος , εμετό και διάρροια. Ορισμένοι σκύλοι αρρωσταίνουν πάρα πολύ σε αυτό το σημείο και πεθαίνουν. Για εκείνους που επιζούν, στους νεφρούς και το ήπαρ συνήθως αναπτύσσονται προβλήματα. Το σκυλί μπορεί να είναι απρόθυμο να μετακινηθει λόγω του πόνου των νεφρών και των μυών. Το σκυλί μπορεί να έχει ίκτερο (στο λευκό των ματιών του, μπορεί να εμφανιστεί κιτρινωπό χρώμα) από τη βλάβη του ήπατος.
Τα σκυλιά που αναπτύσσουν νεφρικά ή ηπατικά προβλήματα μπορεί να αρχίσουν να βελτιώνονται μετά από μερικές εβδομάδες, ή μπορεί να χειροτερεύσει και να καταλήξει σε νεφρική/ηπατική ανεπάρκεια.
Τα σκυλιά που θεραπεύονται , μπορεί να έχουν ακόμη τα βακτήρια στα ούρα τους για μήνες ή και χρόνια.
Ολα τα μολυσμένα σκυλιά δεν καταλήγουν τόσο άρρωστα. Μερικά σκυλιά παρουσιάζουν πολύ λίγα συμπτώματα. Εξαρτάται από το στέλεχος των βακτηρίων.Μπορεί να είναι πολύ σοβαρά, όμως. Είναι πολύ σημαντικό το σκυλί σας εμβολιαστεί έτσι τουλάχιστον να προστατεύεται από ορισμένα στελέχη.

ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ : ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Ο κτηνίατρός σας μπορεί να κάνει τη διάγνωση της λεπτοσπείρωσης κάνοντας μια εξέταση αίματος ή καλλιέργεια ούρων. Η εξέταση αίματος μπορεί να σας πει τι στέλεχος της λεπτοσπείρωσης το σκυλί σας έχει. Δεν θα είναι ακριβείς μέχρι δέκα ημέρες μετά τη μόλυνση. Η καλλιέργεια ούρων θα είναι μάλλον ακριβή αμέσως, αλλά μερικές φορές τα σκυλιά δεν ρίχνουν τα βακτήρια στα ούρα τους συνέχεια ετσι είναι δυνατό να πάρετε μια ψευδώς αρνητική ένδειξη.Εάν ο κτηνίατρός σας κάνει και τις δύο αυτές εξετάσεις, θα πρέπει να πάρετε μια ακριβή διάγνωση.
Εάν η εξέταση αίματος βγεί αρνητική, αλλά ο σκύλος σας εξακολουθεί να έχει όλα τα συμπτώματα, μπορείτε πάντα να περιμένετε λίγες μέρες και στη συνέχεια να επαναλάβετε τα τεστ πάλι.

ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ : ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία περιλαμβάνει τη λήψη αντιβιοτικών, κατά προτίμηση πενικιλλίνη ή ένα από τα παράγωγά της, αναπλήρωση υγρών και έλεγχο του εμετού. Νεφρική ή ηπατική βλάβη θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ανάλογα. Οταν η αρχική μόλυνση είναι υπό έλεγχο, η δοξυκυκλίνη δίνεται συχνά για να αποφευχθεί το σκυλί να είναι φορέας των βακτηρίων τα οποία μένουν ανενεργά (αλλα δεν πεθαίνουν).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου