Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Μην πλένετε στην κουζίνα σας τα ωμά κοτόπουλα


Η βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας των Τροφίμων (FSA) έκανε έκκληση σήμερα στους Βρετανούς να ..
Η βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας των Τροφίμων (FSA) έκανε έκκληση...
YAHOO ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Η βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας των Τροφίμων (FSA) έκανε έκκληση σήμερα στους Βρετανούς να σταματήσουν αμέσως να πλένουν το ωμό κοτόπουλο περιλούζοντάς το με νερό πριν να το ψήσουν, ώστε να αποφύγουν τη διασπορά των βακτηρίων από το κρέας στην κουζίνα τους.Σε ένα βίντεο που τιτλοφορείται "Η αλήθεια για το καμπυλοβακτηρίδιο", η FSA κηρρύσει τον πόλεμο στο βακτήριο αυτό το οποίο ευθύνεται για γαστρεντερικές διαταραχές που συνήθως είναι ήπιες αλλά μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες στα πολύ μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατεσταλένους ασθενείς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Περίπου 280.000 Βρετανοί μολύνονται κάθε χρόνο από το καμπυλοβακτηρίδιο και στις περισσότερες περιπτώσεις (τέσσερις στις πέντε), ευθύνονται τα ωμά κοτόπουλα.
Σύμφωνα με στοιχεία της FSA, το 44% των Βρετανών πλένουν συστηματικά τα κοτόπουλα με τρεχούμενο νερό πριν να το ψήσουν. Το 36% από αυτούς το κάνουν για να "καθαρίσουν" το κρέας, το ένα τρίτο για "να σκοτώσουν τα μικρόβια" και οι υπόλοιποι απλώς επειδή "έτσι έκαναν πάντα".
Ωστόσο, η πρακτική αυτή μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη, προειδοποιεί η υπηρεσία γιατί με τον τρόπο αυτό το νερό "μπορεί να διασπείρει τα βακτηρίδια στα χέρια, τα ενδύματα, τον πάγκο εργασίας ή τα εργαλεία της κουζίνας".
"Ξεκινήσαμε αυτήν την ενημερωτική καμπάνια γιατί η έρευνά μας έδειξε ότι μολονότι οι άνθρωποι συνήθως ακολουθούν τις συστάσεις όταν μαγειρεύουν πτηνά, δηλαδή πλένουν τα χέρια τους και φροντίζουν να ψήσουν καλά το κρέας, πολλοί εξακολουθούν να πλένουν το ωμό κοτόπουλο με τρεχούμενο νερό", εξήγησε η διευθύντρια της FSA, Κάθριν Μπρόου. "Το πρόβλημα είναι σοβαρό. Το βακτηρίδιο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες, ακόμη και θάνατο. Επιπλέον, είναι υψηλό το ετήσιο κόστος για την περίθαλψη και τις άδειες ασθενείας", πρόσθεσε.

Υγ. Εδώ θα μάθετε  για το καμπυλοβακτηρίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου