Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Mήπως σηκώνεστε τη νύχτα για τουαλέτα; – Μέγα λάθος

Eάν είστε ενήλικες (ελπίζουμε πως ναι) και έχετε προβλήματα ύπνου, τότε ίσως ένας από τους λόγους να είναι το ότι σηκώνεστε τη νύχτα για να πάτε στην τουαλέτα «προς νερού» σας. Αυτό υποστηρίζει μία νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο 28ο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ουρολογίας (EAU).

Το πρόβλημα της νυκτουρίας όπως ονομάζεται, συνδέεται όχι μόνο με διαταραχές του ύπνου αλλά και με «σημαντική μείωση» της αποδοτικότητας στην εργασία και σε άλλες δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου μας. Έρευνα έγινε ανάμεσα σε 261 γυναίκες και 385 άνδρες που πάσχουν από αυτή την κατάσταση, μέσα σε περίοδο 14 ημερών, οι οποίοι ρωτήθηκαν για την επίδραση που έχει επάνω τους στην εργασία τους και στις καθημερινές τους ασχολίες.

Όπως αποδείχθηκε, η νυκτουρία μείωνε κατά 24% την ικανότητά τους στις επιδόσεις τους στην εργασία και κατά 34% στις δραστηριότητες αναψυχής, γράφει η εφημερίδα The Independent. Eπίσης αποδείχθηκε ότι οι περισσότερες (54%) από όλες τις διαταραχές του ύπνου τη νύχτα, οφείλονται στην ανάγκη για ούρηση και ότι εκείνοι
που ξυπνούν για αυτό το λόγο παραμένουν ξύπνιοι στο υπόλοιπο της νύχτας τους, σε ποσοστό 11,5%. Η έρευνα ακόμη έδειξε ότι οι φορές στις οποίες σηκώνεται κανείς για νυχτερινή ούρηση μειώνουν τη συνολική ποιότητα του ύπνου.

Οι επιστήμονες ουρολόγοι που έφτασαν σε αυτά τα συμπεράσματα συμβουλεύουν αυτούς που πάσχουν από νυκτουρία να ζητήσουν συγκεκριμένη βοήθεια από τον γιατρό τους, μια και αυτή η κατάσταση μπορεί να γίνει χρόνια και να έχει εξουθενωτικά αποτελέσματα στην καθημερινή τους ζωή.

«Τα αποτελέσματα έδειξαν» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής ψυχιατρικής και ειδών συμπεριφοράς Jamie Zeitzer, «ότι μπορεί να θεραπευτεί η νυκτουρία ώστε να βοηθηθούν οι ασθενείς που πάσχουν από αϋπνία.»

Ή, πιο απλά, πριν πάτε για ύπνο, φροντίζετε πάντα να κάνετε πιπί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου