Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Βιβλίο - Σανατόριο

Με λόγο και μουσική…

2012-06-22 - 11:05:38
Με λόγο και μουσική…
Μια μαγική βραδιά βίωσαν οι πολυάριθμοι φίλοι του πολιτισμού που γέμισαν χθες ασφυκτικά την αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου. Το βιβλίο του καθηγητή Πνευμονολογίας, πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνου Ι. Γουργουλιάνη και του καθηγητή του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκου Κυριαζή «Άννα Σικελιανού - Ο έρωτας και το όνειρο», αποτέλεσε το επίκεντρο της χθεσινής εκδήλωσης, που συνοδεύτηκε από ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου και εύηχα μουσικά μοτίβα. Τη χθεσινή εκδήλωση διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Δήμος Βόλου, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους - Αρχεία Ν. Μαγνησίας, η ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και οι Εκδόσεις Καστανιώτη. Για το βιβλίο μίλησαν οι: Αννίτα Πρασσά, δρ Ιστορικός, Αρχειονόμος, προϊσταμένη Γ.Α.Κ.-Αρχείων Ν. Μαγνησίας, Α. Γερμενής, καθηγητής τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Συντόνισε και σχολίασε η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα, ενώ αποσπάσματα διάβασε η ηθοποιός Κατερίνα Αντωνακάκη.














Οι συγγραφείς του βιβλίου υπογράμμισαν την ικανοποίησή τους, διότι η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε σε ένα χώρο ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας για την περιοχή μας. Ο κ. Γουργουλιάνης αναφέρθηκε με έκδηλο θαυμασμό στον «γιατρό Καραμάνη, τον άνθρωπο που δημιούργησε ένα σημαντικό επίτευγμα στο Πήλιο, μετατρέποντας ένα χάνι στο πρώτο σανατόριο της Ελλάδας, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες». Παράλληλα τόνισε ότι «η Άννα Καραμάνη μετέφερε εκεί έναν μαγικό κόσμο από την Αθήνα, δημιουργώντας μια γοητευτική ιστορία».









Ο κ. Κυριαζής, επεσήμανε από την πλευρά του ότι «είναι πολύ τιμητική η παρουσίαση του βιβλίου στο Μουσείο» και προσέθεσε ότι «το βιβλίο προσπαθεί μέσα από τις διηγήσεις ορισμένων από τους ασθενείς, κυρίως στο σανατόριο, να αναπλάσει και την ιστορία της Ελλάδος μέσα στο Μεσοπόλεμο». Όπως επεσήμανε παράλληλα ο ίδιος «προσπαθούμε να αναπλάσουμε αυτή την εποχή μέσα από την ιστορία των πρωταγωνιστών του βιβλίου, του γιατρού Καραμάνη που ήταν οραματιστής, της Άννας που είναι η πρωταγωνίστρια και του Άγγελου Σικελιανού, ο οποίος εισβάλλει αργότερα στην ζωή της».











Την εκδήλωση πλαισίωσε μελωδικά η Χορωδία Ομοίων Φωνών του Μουσικού Σχολείου Βόλου με μαέστρο τη Ρωξάνη Γιαρεντή και στο πιάνο συνόδευσε η Ελένη Παπαθανασίου. Οι συγγραφείς του βιβλίου απέδωσαν, τέλος, τιμή στον Βολιώτη συγγραφέα Γιάννη Μουγογιάννη, ο οποίος ασχολήθηκε πρώτος με το συγκεκριμένο θέμα, αναδεικνύοντάς το.




ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
 Φώτο: Ηλίας Καράτσαλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου