Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Τυρί από ανθρώπινο δέρμα

Τυρί από ανθρώπινο δέρμα


Από τι παράγεται το τυρί; Η πρώτη απάντηση που έρχεται στο μυαλό όλων είναι το γάλα. Μόνο; Δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, μεταξύ των οποίων και η ελληνικής καταγωγής μικροβιολόγος Χριστίνα Αγαπάκης, κατάφεραν να φτιάξουν ένα μοναδικό τυρί από δέρμα και για την ακρίβεια από τα μικρόβια που αναπτύσσονται πάνω στο ανθρώπινο δέρμα.

Πώς έγινε αυτό; Κατ' αρχήν, πρέπει να διευκρινιστεί ότι στην ερώτηση "από τι παράγεται το τυρί" η σωστή απάντηση δεν είναι απλά "από το γάλα". Για να μετατρέψουμε το γάλα σε τυρί, θα πρέπει προηγουμένως να έρθει σ' επαφή με το βακτήριο γαλακτοβάκιλος και να "ωριμάσει" με μαγιά.
Όμως ο γαλακτοβάκιλος και η μαγιά δεν υπάρχουν μόνο στο γάλα, αλλά απαντώνται κυριολεκτικά παντού: από τα φυτά μέχρι το ανθρώπινο δέρμα. Έτσι, λοιπόν, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια με έδρα το Λος Άντζελες μάζεψαν ό,τι υλικό μπορείτε να φανταστείτε από τα σώματά τους: εκκρίματα από τα στόματά τους, από τον αφαλό, δάκρυα, ακόμη και δέρμα από τα πόδια κάποιου και όλα αυτά τα πρόσθεσαν σε φρέσκο γάλα. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργήσουν ένα τυρί που έμοιαζε και μύριζε όπως τα συνηθισμένα, αν και δεν γίνεται ούτε νύξη για τη γεύση του.
Μιλώντας στην  ιστοσελίδα The Salt, η Αγαπάκης αναρωτιέται "γιατί πρέπει να νιώθουμε περισσότερο άβολα με τα βακτήρια του σώματός μας απ' ό,τι με τα βακτήρια του τυριού", από τη στιγμή που είναι παρόμοια μεταξύ τους. "Πολλές από τις μυρωδιές του τυριού είναι παρόμοιες με τις μυρωδιές του σώματος", υπογραμμίζει η ελληνικής καταγωγής ερευνήτρια, που όμως μάλλον υποτιμά τον παράγοντα γεύση. Και εδώ που τα λέμε, το τυρί το τρώμε κυρίως για τη γεύση του και όχι απαραίτητα για τη μυρωδιά του!
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου