Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Έκδοση για το πρώτο ορεινό σανατόριο του γιατρού Καραμάνη

Έκδοση για το πρώτο ορεινό σανατόριο του γιατρού Καραμάνη


Εκδοση για το πρώτο ορεινό σανατόριο του γιατρού ΚαραμάνηΗ σημαντική και πολυεπίπεδη προσφορά του γιατρού Καραμάνη αποτυπώνεται στο βιβλίο-λεύκωμα με τίτλο «To Πρώτο Ορεινό Σανατόριο» που υπογράφεται συγγραφικά από τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Ι. Γουργουλιάνη και την Αννίτα Πρασσά και θα παρουσιαστεί σήμερα Δευτέρα 23 Ιουνίου στις 8:30 το βράδυ στον κήπο του «Αθανασάκειου» Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους - Αρχεία Ν. Μαγνησίας, ο Δήμος Βόλος και η ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Θα μιλήσουν οι συγγραφείς: Αννίτα Πρασσά, δρ Ιστορικός, Αρχειονόμος, Προϊσταμένη Γ.Α.Κ.-Αρχείων Ν. Μαγνησίας και ΚΙ Γουργουλιάνης, Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Θα συντονίσει και θα σχολιάσει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα. Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Βασίλης Μητσάκης και Αμαλία Γκιζά.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Ευρωπαϊκή Χορωδία Ομοίων Φωνών του Μουσικού Σχολείου Βόλου με μαέστρο τη Ρωξάνη Γιαρέντη. Στο πιάνο θα συνοδεύει η Ελένη Παπαθανασίου.
Πριν από την εκδήλωση, στις 7:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί δωρεάν περιήγηση στην έκθεση του Μουσείου με τη συνοδεία αρχαιολόγων της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Το βιβλίο-λεύκωμα στηρίζεται στο προσωπικό αρχείο του φυματιολόγου γιατρού Γιώργου Καραμάνη, που στις 2 Μαΐου 1909 ίδρυσε και διηύθυνε για 55 χρόνια στα Χάνια Πηλίου το πρώτο στην Ελλάδα σανατόριο ύψους και συγχρόνως το πρώτο ιδιωτικό ίδρυμα για τη νοσηλεία και τη θεραπεία των φθισικών. Το αρχείο (δωρεά στα Γ.Α.Κ. του φιλίστορα κ. Γεωργίου Μπακέα) για πρώτη φορά έρχεται στο φως της δημοσιότητας και φωτίζει την 55χρονη ιστορία του σανατορίου, αλλά και την άκρως ενδιαφέρουσα προσωπική διαδρομή του ίδιου του γιατρού.
Ο Πηλιορείτης ιατροφιλόσοφος Γ. Καραμάνης, άνθρωπος του χρέους και της αφειδώλευτης προσφοράς, αφοσιωμένος στο έργο του με ιεραποστολικό ζήλο, με διεθνή αναγνώριση, δεν εφείσθη χρήμα, κόπο και χρόνο, προκειμένου να προσφέρει στους ασθενείς του τις πιο σύγχρονες μεθόδους θεραπείας, τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και προπαντός την προσωπική του φροντίδα και επαφή. Ανθρωπος με ανοικτό μυαλό και σκέψη, πολύ μπροστά από την εποχή του, αφιερωμένος ολοκληρωτικά στην επιστήμη του, υπήρξε αναμφισβήτητα πρωτοπόρος στην Ιστορία της Ιατρικής και τιμήθηκε με τις ανώτατες διακρίσεις.
Συμπρωταγωνίστρια από το 1919 η Αννα Καμπανάρη, μετέπειτα σύζυγος του γιατρού, άφησε επί 2 δεκαετίες τη σφραγίδα της στο σανατόριο. Ο έρωτάς της αργότερα με τον ποιητή Αγγελο Σικελιανό και ο χωρισμός της από τον Καραμάνη, οι επιφανείς επισκέπτες του σανατορίου (Παλαμάς, Τσάτσος, Γιώργος και Μαρώ Σεφέρη, Δελμούζος, Μανόλης Τριανταφυλλίδης κ.ά.) έκαναν το σανατόριο και τους πρωταγωνιστές του να περάσουν στη σφαίρα του θρύλου προσδίδοντας μυθική διάσταση και παράλληλα προσφέροντας πλούσιο υλικό για τη συγγραφή επιστημονικών και λογοτεχνικών μελετών, όπως το πρόσφατο μυθιστόρημα για την Αννα Σικελιανού των Κων. Γουργουλιάνη και Νίκου Κυριαζή, αλλά και εικαστικών γεγονότων όπως το sanatorioproject των Μαρίας Χατζηνικoλάου και Νίκου Ποδιά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου