Σάββατο 23 Μαΐου 2015

ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΤΗ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ




Πρόληψη και Έλεγχος της Φυματίωσης
ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΤΗ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ

  • Η φυματίωση είναι λοιμώδης νόσος που οφείλεται στο μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και μεταδίδεται αερογενώς από άτομα που πάσχουν με ενεργό πνευμονική νόσο.
     
  • Συχνά προσβάλει άτομα που βρίσκονται στην παραγωγική τους ηλικία, ενώ εκτιμάται ότι το 1/3 του πληθυσμού της γης έχει μολυνθεί.
     
  • Το 95% των θανάτων από φυματίωση καταγράφεται στις αναπτυσσόμενες χώρες.




Διαβάστε περισσότερα...
Η φυματίωση εξακολουθεί να αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Παρά το γεγονός ότι η φυματίωση θεραπεύεται και κατά το χρονικό διάστημα 2000-2013 σώθηκαν 37.000.000 ζωές μέσω της διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης της νόσου, εκτιμάται ότι 3.000.000 άνθρωποι παγκοσμίως, που ανήκουν κατά κύριο λόγο σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες δεν διαγιγνώσκονται ούτε θεραπεύονται, διότι δεν φθάνουν στις υπηρεσίες υγείας.

Η προσέγγιση, αντιμετώπιση και θεραπεία των ανθρώπων αυτών, αποτελεί βασικό βήμα για την επίτευξη των νέων στόχων που έθεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  τον Μάιο του 2014 για τον έλεγχο της φυματίωσης, ήτοι τη μείωση της επίπτωσης και των θανάτων από φυματίωση μέχρι το 2035 κατά 90% και 95% αντίστοιχα, συγκριτικά με το 2015.

Μαθαίνω για τη φυματίωση
Η επιδημιολογική εικόνα της φυματίωσης στον κόσμο
Η επιδημιολογική εικόνα της φυματίωσης στην Ευρώπη
Παιδική φυματίωση
Η επιδημιολογική εικόνα της φυματίωσης στην Ελλάδα, 2013-2014
Επιδημιολογικά δεδομένα για τη φυματίωση στην Ελλάδα, 2004-2010
Επιδημιολογικά δεδομένα για τη φυματίωση στην Ελλάδα, 2011

Παγκόσμιο Πρόγραμμα ελέγχου της φυματίωσης, 2011 - 2015
Έλεγχος της φυματίωσης στις αστικές περιοχές. Η φετινή πρόκληση
Οι δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για την πρόληψη και τον έλεγχο της φυματίωσης στην Ελλάδα

Ενημερωτικό Δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ αφιερωμένο στη φυματίωση, Οκτώβριος 2011
(Διαβάστε ενδιαφέροντα θέματα όπως "Μύθοι και αλήθειες για τη φυματίωση", νεότερες εξελίξεις για την "Εργαστηριακή διάγνωση", τη "Μοριακή διάγνωση" και τη "Θεραπεία" της νόσου, δεδομένα για την "Πολυανθεκτική και εκτεταμένα ανθεκτική φυματίωση" καθώς και για τα "Προγράμματα ελέγχου".)

Επισκεφτείτε τη σελίδα μας για τη φυματίωση
(Θα βρείτε "Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για τη φυματίωση και την πολυανθεκτική και εκτεταμένα ανθεκτική φυματίωση" που απευθύνονται στο κοινό, το "Δελτίο δήλωσης" του νοσήματος και "Οδηγίες συμπλήρωσής του", καθώς και τον "Ορισμό κρούσματος", που απευθύνονται στους επαγγελματίες υγείας.)






Μαθαίνω για τη φυματίωση
Η φυματίωση ΔΕΝ είναι στίγμα - είναι μία νόσος που θεραπεύεται και η μετάδοσή της σταματά σε πολύ μικρό διάστημα από την έναρξη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.

Η επίσκεψη στο γιατρό μας όταν έχουμε συμπτώματα ύποπτα για φυματίωση, πχ. παρατεινόμενο βήχα, παρατεινόμενο πυρετό ή πυρέτιο, καταβολή, απώλεια βάρους, αιμοπτύσεις κ.λπ., συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου και τη διακοπή της μετάδοσης της.


Δεν είναι όλες οι μορφές της νόσου μεταδοτικές - μεταδοτική είναι η ενεργός πνευμονική φυματίωση


Θετική Mantoux σημαίνει μόλυνση από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και όχι νόσος - τα άτομα που έχουν ΜΟΝΟ θετική Mantoux ΔΕΝ είναι μεταδοτικά.


Τα μικρά παιδιά που πάσχουν από φυματίωση, ΔΕ μεταδίδουν τη νόσο σε άλλα παιδιά ή στους ενήλικες. Αντίθετα, οι πάσχοντες ενήλικες είναι αυτοί που μεταδίδουν τη φυματίωση στα παιδιά.


Η πιστή συμμόρφωση στην φαρμακευτική αγωγή και στις οδηγίες του γιατρού μας, είναι ο καλύτερος τρόπος για να θεραπευτούμε από τη νόσο και να προστατεύσουμε τους γύρω μας από τη μετάδοσή της.


Δε διακόπτουμε ΠΟΤΕ τη θεραπεία μας, παρά ΜΟΝΟ με την οδηγία του γιατρού μας, για να μην αναπτύξουμε ανθεκτικότητα στα αντιφυματικά φάρμακα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου