Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Υπάρχει μέρος του σώματος που δεν μεγαλώνει;

Το μόνο μέρος του ανθρώπινου σώματος που δεν αναπτύσσεται μετά τη γέννηση είναι η οσταριακή αλυσίδα, που αποτελείται από τρία μικρά οστά και βρίσκεται στο μέσο αυτί του ανθρώπου. Αυτά τα οστά είναι επίσης τα μικρότερα και ελαφρύτερα στο ανθρώπινο σώμα. Κάθε οστό είναι μικρότερο κι από έναν κόκκο ρυζιού. Τα τρία αυτά οστά είναι η σφύρα, ο άκμονας και ο αναβολέας. Ο αναβολέας είναι το πιο μικρό από αυτά και έχει μήκος μόλις 2,8 χιλιοστά.
chain
Τα τρία αυτά οστά συνδέονται με το τύμπανο και συνεργάζονται ώστε να μεταδώσουν τις δονήσεις από τα ηχητικά κύματα στο υγρό του εσωτερικού αυτιού. Βρίσκονται στο μέσο αυτί όλων των θηλαστικών. Αυτά τα οστά παίρνουν το όνομά τους από τα αντικείμενα στα οποία μοιάζουν γι’ αυτό και ονομάστηκαν έτσι: σφύρα (σφυρί), άκμονας (αμόνι) και αναβολέας (ο σιδερένιος κρίκος που κρέμεται από τη σέλα και πατάει ο αναβάτης για να ανεβεί στο άλογο).
ossicular-chain1
Μια συχνή παρανόηση είναι πως τα μάτια δεν αναπτύσσονται από την παιδική ηλικία. Όμως, αυτό δεν είναι αληθές. Το ανθρώπινο μάτι μεγαλώνει περίπου κατά το ένα τρίτο. Κατά τη γέννηση ο βολβός του ματιού είναι 16 χιλιοστά πλάτος αλλά αυξάνεται σε 23 χιλιοστά όταν το παιδί φτάσει στην ηλικία των 3 ετών. Τα μάτια φτάνουν στο μέγιστο μέγεθός τους κατά την εφηβεία και είναι περίπου 24 χιλιοστά πλάτος το καθένα.
Οι άνθρωποι γεννιούνται με περίπου 300 οστά. Ωστόσο, επειδή κάποια οστά συνενώνονται στην πορεία της ανάπτυξης του ανθρώπινου σώματος, ο ενήλικας καταλήγει να έχει μόνο 206 οστά.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου