Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Είναι σωστό τα κατοικίδια να κοιμούνται στο κρεβάτι μας;

Οταν φέρνει κάποιος στο σπίτι ένα κουτάβι ή ένα γατάκι, σίγουρα δεν ονειρεύεται πως θα μοιραστεί μαζί του το κρεβάτι του. Γι’ αυτό και το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να του εξασφαλίσει ένα ζεστό και άνετο μέρος να κοιμηθεί. Τα κατοικίδια, όμως, συνήθως έχουν άλλη… γνώμη. Μερικά φωνάζουν και κλαψουρίζουν από το πρώτο βράδυ. Και αν το κάνουν αυτό, πόσο πια μπορεί κανείς να αντέξει φορώντας το… σκληρό του προσωπείο;
Συνήθως υποχωρεί, δέχεται το σκυλάκι ή το γατάκι στο κρεβάτι του και… η κατάληψη έχει αρχίσει.
Ποιος κοιμάται με τα κατοικίδια;
Ο ύπνος με τα κατοικίδια δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Σύμφωνα με μια έρευνα, περίπου το 50% των κατοικιδίων, προτιμούν να κοιμούνται στο κρεβάτι του ιδιοκτήτη τους παρά στο δικό τους. Η έρευνα διαπιστώνει ότι κατ’ αναλογία το 62% των μικρών σκύλων, το 41% των μεσαίου μεγέθους και το 32% των μεγάλων σκύλων κοιμούνται μαζί με τους ιδιοκτήτες τους. Στις γάτες, αντίστοιχα, το 62% κοιμάται με τους ενήλικες ιδιοκτήτες και ένα 13% με τα παιδιά.
Είναι υγιές να κοιμάται κανείς μαζί με τα κατοικίδια ζώα;
Ο γενικός κανόνας λέει πως όσοι υποφέρουν από αλλεργίες κατοικίδιων ζώων ή άσθμα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση όχι απλά να κοιμούνται με τα κατοικίδιά τους, αλλά ακόμα και να τους επιτρέπουν να μπαίνουν στην κρεβατοκάμαρά τους.
Καλό είναι μάλιστα να χρησιμοποιούν και έναν ιονιστή αέρα για να καθαρίζει την ατμόσφαιρα στην κρεβατοκάμαρά τους.
Παρόλα αυτά οι φιλόζωοι δεν πετάνε ποτέ από το κρεβάτι τους το κατοικίδιό τους, ακόμα κι αν ανακαλύψουν ότι τρύπωσε κρυφά σ’ αυτό, έστω κι αν τους προκαλεί προβλήματα αλλεργίας. Για τους συγκεκριμένους ανθρώπους το καλύτερο είναι σ’ αυτή την περίπτωση να κάνουν οι ίδιοι ενέσεις που θα τους δημιουργήσουν ανοχή στις αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλούν τα κατοικίδια.
Οι υπόλοιποι άνθρωποι δεν έχουν πραγματικά κανένα λόγο να μην κοιμηθούν στο κρεβάτι τους μαζί με το κατοικίδιό τους, με την προϋπόθεση βέβαια να μην τους ενοχλεί στον ύπνο τους, γιατί τα ζώα έχουν κι αυτή την… τάση: Καταλαμβάνουν στο κρεβάτι όσο περισσότερο χώρο μπορούν, όταν κοιμούνται, έτσι όπως τεντώνονται, με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης τους να «μαζεύεται» χωρίς να το συνειδητοποιεί, αφού όταν εκείνος πάει να απλωθεί βρίσκει το χώρο… κατειλημμένο.
Ροχαλητό, κλοτσιές και… άλλα
Και μια και ο λόγος για την ενόχληση, το μοίρασμα του κρεβατιού με ένα κατοικίδιο μπορεί όντως να διαταράξει τον ύπνο. Μια πρόσφατη μελέτη της Mayo Clinic αναφέρει ότι περίπου οι μισοί από τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων που κοιμόντουσαν μαζί μ’ αυτά έκαναν διαταραγμένο ύπνο κάποια βράδια.
Αν λοιπόν κάποιο βράδυ δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, ίσως θα πρέπει να αναρωτηθείτε αν γι’ αυτό δεν φταίει κάτι βαρύ που φάγατε το βράδυ ή οι έγνοιες της δουλειάς που σας απασχολούν, αλλά ο σκύλος σας που ξυνόταν όλη τη νύχτα. Γενικότερα, πάντως, τα άτομα που έχουν δυσκολία στον ύπνο, καλό είναι να κρατούν τα κατοικίδιά τους έξω από την κρεβατοκάμαρα.
Μπορούν τα κατοικίδια να βοηθήσουν στον ύπνο;
Υπάρχει, βέβαια και ο αντίλογος. Για ανθρώπους που δεν έχουν πρόβλημα στον ύπνο, το μοίρασμα του κρεβατιού με το κατοικίδιο όχι μόνο δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά κάνει τον ύπνο ακόμα πιο ευχάριστο. Είναι πολλοί άνθρωποι που αισθάνονται ευτυχισμένοι, ήρεμοι ακόμα και πιο ασφαλείς όταν ο σκύλος τους κοιμάται στο κρεβάτι τους.
Τι γίνεται με το σεξ;
Υπάρχει μία ακόμα παράμετρος με το θέμα του ύπνου των κατοικίδιων στο κρεβάτι σας. Τι γίνεται με το θέμα του σεξ; Εδώ οι αντιδράσεις των ιδιοκτητών ποικίλλουν. Κάποιοι βγάζουν τα κατοικίδια από την κρεβατοκάμαρα όταν θέλουν να απολαύσουν ιδιωτικές στιγμές με το ταίρι τους, κάποιοι άλλοι τα απασχολούν με κάτι για να τους αποσπάσουν την προσοχή, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που δεν τους πειράζει καν να παραμείνουν τα κατοικίδια στο κρεβάτι τους, όσο οι ίδιοι με το ταίρι τους ξεκινούν τις ερωτικές περιπτύξεις. Το θέμα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το πώς δύο άνθρωποι αισθάνονται με την παρουσία του κατοικίδιού τους. Γιατί εδώ δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Αρκεί, βεβαίως, να αισθάνονται και οι δύο άνετα με την παρουσία του κατοικίδιου στην κρεβατοκάμαρα αυτή την ιδιαίτερη στιγμή. Αν ο ένας δεν νοιώθει άνετα, το κατοικίδιο θα πρέπει να βγει από το δωμάτιο.
Βγάζοντας τη γάτα από το κρεβάτι σας
Ακόμα κι αν οι άνθρωποι αποφασίσουν πως πρέπει να βγάλουν το κατοικίδιο από το κρεβάτι τους δεν είναι εύκολο έργο. Ειδικά στην περίπτωση της γάτας θα πρέπει να γνωρίζετε πως αν δεν θέλετε να κοιμάστε μαζί με τη γάτα δεν θα πρέπει να της επιτρέψετε ποτέ να κοιμηθεί στο κρεβάτι σας. Για τις γάτες είναι «όλα ή τίποτα», επομένως η πόρτα είτε θα πρέπει να είναι πάντα -μα πάντα…- στη διάθεσή τους ή να μην ανοίγει ποτέ. Αν κλείσει ξαφνικά γι’ αυτές το υπνοδωμάτιο που πριν ήταν ανοιχτό θα απογοητευτούν υπερβολικά και μπορεί να αρχίσουν να έχουν μια καταστροφική συμπεριφορά. Οι γάτες δεν το παίρνουν πολύ καλά αν τις διώξετε από το κρεβάτι.
Αν πρέπει οπωσδήποτε να γίνει αυτό, βρείτε τρόπο να την καλοπιάσετε και να της αποσπάσετε την προσοχή. Μια αγαπημένη της γατοτροφή, λίγες κροκέτες, ένα παιχνίδι, ένας φακός που να χτυπάει στον τοίχο για να την κάνει να ψάχνει να βρει τι είναι αυτό που κινείται στο σκοτάδι, είναι πράγματα που θα βοηθήσουν να το πάρει (αν το πάρει…) λίγο πιο χαλαρά.
Βγάζοντας το σκύλο από το κρεβάτι σας
Κατ’ αρχήν πρέπει να γνωρίζετε πως αν ο σκύλος σας δεν έχει προβλήματα συμπεριφοράς, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν κοιμηθεί στο κρεβάτι σας. Το γεγονός ότι του το επιτρέπετε ο σκύλος το θεωρεί κομπλιμέντο. Αλλωστε, είναι γνωστό πως οι σκύλοι κοιμούνται μόνο μαζί με ανθρώπους ή με άλλα σκυλιά που εμπιστεύονται.
Ομως, στα επιθετικά ή κυριαρχικά σκυλιά δεν θα πρέπει να επιτραπεί να κοιμηθούν στο κρεβάτι σας. Και αν αρχίσουν να αποτελούν πρόβλημα, θα πρέπει να κατεβούν άμεσα απ’ αυτό.
Προσπαθήστε να το κάνετε να φανεί σαν παιχνίδι. Βγάλτε το σκύλο από το κρεβάτι με χάδια και επαίνους. Και μη τον αφήσετε να κοιμηθεί ξανά στο κρεβάτι. Μόνο στο πάτωμα. Μπορεί να περάσετε δύο – τρεις άγρυπνες νύχτες με παράπονα και κλαψουρίσματα, αλλά μετά ο σκύλος θα συνηθίσει και εσείς θα ησυχάσετε. Προετοιμαστείτε, βέβαια και για την περίπτωση που ο σκύλος θα είναι… τύπος και υπογραμμός όταν του δίνετε την εντολή να μείνει μακριά από το κρεβάτι σας και θα περιμένει πότε θα κοιμηθείτε για να σκαρφαλώσει και πάλι σ’ αυτό… Θα το διαπιστώσετε το πρωί όταν θα τον δείτε ανάμεσα στα σκεπάσματα…
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου