Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Λαμβλίαση*


Τι είναι η νόσος


Εντερική παρασίτωση που οφείλεται στο μαστιγοφόρο Λάμβλια η εντερική (Giardialamblia).

Η Giardia intestinalis (επίσης γνωστή ως G. lamblia και Lamblia intestinalis) είναι ένα μαστιγοφόρο πρωτόζωο, το οποίο προκαλεί λοίμωξη σποραδικά ή υπό μορφή επιδημιών σε εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.


Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν


Αν και ο πιο κοινός τρόπος μετάδοσης είναι η λήψη των κύστεων του παρασίτου G. lamblia με το μολυσμένο νερό, η μετάδοση με μολυσμένα τρόφιμα και από ατόμου σε άτομο δεν είναι ασυνήθης. Το πρωτόζωο αποικίζει το δωδεκαδάκτυλο και το ανώτερο 1/3 της νήστιδας εγκαθίστανται στο λεπτό έντερο και προκαλεί συμπτώματα,  σε ένα ποσοστό 25-50% των μολυσμένων ατόμων. Στη συνέχεια, από το λεπτό έντερο μολύνουν διά της πρωκτικής οδού το περιβάλλον του φορέα κι έτσι ο κύκλος συνεχίζεται.


Επιδημιολογικά στοιχεία


Προσβάλλει συχνότερα παιδιά και ιδρυματοποιημένα άτομα.
Οι ταξιδιώτες σε  διατρέχουν υψηλό κίνδυνο προσβολής, καθώς και οι κατασκηνωτές και οι πεζοπόροι,  αν καταναλώνουν νερό από λίμνες  και απο πηγάδια δίχως την απαραίτητη επεξεργασία.

Ενδημεί κυρίως σε θερμά και υγρά κλίματα. Αρκετά ζώα (ήμερα και άγρια, π.χ. κάστορες) χρησιμεύουν ως αποθηκευτικοί ξενιστές της Λάμβλια στη φύση, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό αν η λαμβλίαση είναι μια πραγματική ζωονόσος


Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα


Ο χρόνος επώασης  είναι 7 – 14 ημέρες. Η οξεία φάση διαρκεί 2 – 4 εβδομάδες

Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι το εμπύρετο διαρροϊκό σύνδρομο  με διάχυτους κοιλιακούς πό­νους, τεινεσμό, ναυτία κι απώλεια βάρους

Η κλινική λοίμωξη περιλαμβάνει ασυμπτωματική αποβολή κύστεων (συχνά  η λοίμωξη παραμένει ασυμπτωματική), οξεία διάρροια, μετεωρισμό και  σπανιότερα  διαρροϊκό σύνδρομο με δυσαπορρόφηση και απώλεια βάρους.


Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις


Η διάγνωση γίνεται με τι ιστορικό του ασθενούς αλλά κυρίως με την παρασιτολογική εξέταση κοπράνων για την ανίχνευση  της Gardia στα κόπρανα οπου θα αναζητηθούν οι κύστεις – ωάρια καθώς και το ίδιο το παράσιτο που έχει εικόνα χαρακτηριστική.

Η λοίμωξη μεταδίδεται επίσης από άνθρωπο σε άνθρωπο με άμεση επαφή, γεγονός που έχει προκαλέσει στο παρελθόν την εμφάνιση σποραδικών ή συρροικών κρουσμάτων σε  ιδρύματα.

Συνήθως ζητούνται 3 επαναλαμβανόμενα δείγματα  κοπράνων.


Ποιες είναι οι επιπλοκές


Επειδή προσβάλλεται κυρίως το 12δάκτυλο, η συχνότερη και βαρύτερη επιπλοκή της λαμβλίασης είναι η εμφάνιση συνδρόμου δυσαπορρόφησης, που αφορά και στη βιταμίνη Βί2 (η έλλειψη της οδηγεί σε εμφάνιση μεγαλοβλαστικής αναιμίας) καθώς και σε απώλεια βάρους.


Θεραπεία - Πρόληψη


Χορηγείται αντιπαρασιτική αγωγή  για την αποφυγή  ανάπτυξης του συνδρόμου δυσαπορρόφησης.

Προληπτικά, είναι απαραίτητο να αποφεύγεται η χρήση πόσιμου νερού που προέρχεται από ύποπτες πηγές. Οι κύστεις της Λάμβλια είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στη χλωρίωση.


Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο


  • Αποφύγετε  να καταναλώνετε  νερό απο ύποπτες πηγές , λίμνες ή ποτάμια
  • Χρησιμοποιήστε κάποια μέθοδο κάθαρσης του νερού, όπως βράση, φιλτράρισμα ή αγωγή ιονισμού, προτού καταναλώσετε νερό προερχόμενο από επιφανειακούς υδάτινους πόρους.
  • Σε περίπτωση συμπτωμάτων, άμεση ιατρική εξέταση για διάγνωση της νόσου και λήψη φαρμακευτικής αγωγής
  • Σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος στο περιβάλλον (ιδιαίτερα σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, γυροκομεία)  έλεγχος  των επαφών του κρούσματος.
Μανωλίδου Ζαχαρούλα, R.N., M.Sc.
Καραγιώργου Κατερίνα, Βιοπαθολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου