Σάββατο 23 Μαΐου 2015

ΤΑ ΕΝΔΟΠΑΡΑΣΙΤΑ ΣΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ

ΤΑ ΕΝΔΟΠΑΡΑΣΙΤΑ ΣΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ
Σχεδόν όλοι οι σκύλοι και γάτοι μπορεί σε κάποια φάση της ζωής τους να μολυνθούν με παράσιτα των εντέρων. Αυτά τα παράσιτα σπάνια δημιουργούν προβλήματα στο κατοικίδιο σας, και είναι δύσκολο να δείτε τα σημάδια της μόλυνσης. Ακόμη και ζώα, που φαίνονται σε πολύ καλή κατάσταση, συχνά έχουν σκουλήκια. Μερικές φορές όμως, παράσιτα όπως μερικά σκουλήκια ταινίας μπορούν να μεταδώσουν στον άνθρωπο ασθένειες και  είναι επικίνδυνα για την υγεία του. Πρέπει να είστε βέβαιοι ότι τα ζώα σας είναι μονίμως καθαρά από αυτά τα παράσιτα. Νηματέλμινθες: Έχουν χρώμα άσπρο-ροζ και είναι κουλουριασμένα, όπως ένα λεπτό, ελικοειδές σχοινί. Ζουν μέσα στο στομάχι ή τα έντερα του ζώου και φτάνουν τα 10 εκ. σε μήκος. Συνήθως αποβάλλονται  ολόκληρα στα περιττώματα ή με εμετό των ζώων. Το παράσιτο αυτό μπορεί να τους προκαλέσει  ελαφρύ εμετό και διάρροια. Τα αυγά τους είναι τόσο μικροσκοπικά που δεν είναι ορατά. Οι περισσότεροι σκύλοι έχουν πάνω τους το Toxocara canis (νηματέλμινθα) που είναι ένα συνηθισμένο παράσιτο. Στα ενήλικα σκυλιά,  έχει ένα περίπλοκο κύκλο ζωής. Μεγαλώνει από προνύμφη σε ενήλικο σκουλήκι μέσα στο σώμα. Τα σκουλήκια και τα αυγά τελικά περνούν στα περιττώματα, όπου τα αυγά αναπτύσσονται σε προνύμφες. Οι προνύμφες τρώγονται από άλλο σκύλο, και έτσι ξεκινά πάλι νέος κύκλος ζωής.
Οι  προνύμφες μπορεί να βρίσκονται αδρανείς  στον ιστό των μυών της σκύλας και άλλων θηλυκών και να ενεργοποιούνται κατά την εγκυμοσύνη. Μετά περνούν στον πλακούντα και επηρεάζουν τα αγέννητα κουτάβια της. Οι περισσότεροι απόγονοι γεννιούνται με σκουλήκια και μπορεί να αρρωστήσουν ή να πεθάνουν αν κουβαλούν ποσότητα σκουληκιών.

Τα σκουλήκια της ταινίας είναι μακριές λωρίδες καμωμένες από επίπεδα ευθύγραμμα τεμάχια γεμάτα με αυγά, τα οποία αποχωρίζονται από το σκουλήκι μέσα στο σώμα. Τα ευθύγραμμα τεμάχια βγαίνουν έξω ένα –ένα, έτσι μπορεί να μη τα προσέξετε. Οι πιο συνηθισμένες ενδείξεις ύπαρξης  του σκουληκιού της ταινίας, είναι μικρές σακούλες ξηρών αυγών σαν κόκκοι ρυζιού στο τρίχωμα γύρω από τον πρωκτό. Τα ευθύγραμμα τεμάχια μπορούν να συσπαστούν και να κινηθούν. Μπορεί μερικές φορές να τα δείτε να σέρνονται πάνω στο δέρμα κοντά στον πρωκτό του ζώου ή στο δάπεδο. Τα ζώα μπορεί να βγάλουν ολόκληρο σκουλήκι ταινίας όταν κάνουν εμετό, αλλά αυτό δεν είναι πολύ συνηθισμένο. Οι σκύλοι και οι γάτοι δεν γεννιούνται ποτέ με σκουλήκια ταινίας, αλλά μπορεί  να τα αποκτήσουν τυχαία. Τα σκουλήκια ταινίας χρησιμοποιούν ένα ενδιάμεσο ξενιστή – άλλου είδους ζώο – για να συμπληρώσουν τον κύκλο ζωής τους. Ο πιο συνηθισμένος ξενιστής για το σκουλήκι ταινίας είναι ο ψύλλος, τον οποίον μπορεί να φάει ένα ζώο καθώς καθαρίζεται. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να πάρει τα συνηθισμένα σκουλήκια ταινίας (Dipylidium caninum).
Ένα άλλο είδος παράσιτου ο εχινόκοκκος (Echinococcus granulosus), μπορούμε να το συναντήσουμε σε μερικές αγροτικές περιοχές και συνήθως βρίσκεται σε τσοπανόσκυλα τα οποία έχουν φάει τη σάρκα μολυσμένου προβάτου. Αν ο άνθρωπος μολυνθεί από αυτό το παράσιτο, μπορεί να του προκαλέσει μία επικίνδυνη για την ζωή του, κύστη στο συκώτι, εγκέφαλο και άλλα όργανα, το γνωστό εχινόκοκκο.
Μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται
·         Όλα τα ενήλικα σκυλιά και γάτες πρέπει αποπαρασιτώνονται κάθε τρεις μήνες περίπου, ανεξάρτητα αν νομίζετε ότι έχουν σκουλήκια ή όχι.
·         Οι σκύλες και άλλα θηλαστικά πρέπει να θεραπεύονται από τα παράσιτα  σαν θέμα ρουτίνας, προτού ζευγαρωθούν – τα ζώα που  κυοφορούν πρέπει να καθαρίζονται από τα σκουλήκια μόνο υπό την παρακολούθηση κτηνίατρου.
·         Τα κουτάβια και τα γατάκια πρέπει να καθαρίζονται από τα παράσιτα, από την ηλικία των δύο εβδομάδων.
·         Να καθαρίζετε το κατοικίδιο σας από τα σκουλήκια της ταινία μόνο όταν νομίζετε ότι έχει τέτοια. Η καλύτερη πρόληψη εναντίον του συνηθισμένου σκουληκιού ταινίας είναι η συχνή χρήση σκόνης για ψύλλους.
Πώς να εντοπίσετε τα συμπτώματα
Προσέξετε για παράξενη συμπεριφορά, σκουλήκια στα περιττώματα του κατοικίδιου σας, και τα φυσικά συμπτώματα της μόλυνσης. Οποιοδήποτε από τα ακόλουθα μπορεί να είναι ένδειξη για σκουλήκια, γι’ αυτό πάντοτε να ζητάτε τη συμβουλή του κτηνίατρου.
  • Το κατοικίδιο σας αρχίζει να κοιτάζει με γουρλωμένα μάτια, ενώ το τρίχωμα του γίνεται τραχύ και σκληρό.
·         Τα κατοικίδια μπορεί να σέρνονται στα πισινά τους ή να γλύφουν την περιοχή του πρωκτού περισσότερο απ’ ότι συνήθως. Στους σκύλους αυτό μπορεί, επίσης , να οφείλεται σε βλάβη των παραπρωκτικών αδένων , γιαυτό συμβουλευθείτε τον κτηνίατρο σας.
Αξίζει να έχουμε υπόψη ότι ένα κατοικίδιο με υγιή εμφάνιση επίσης μπορεί να είναι μολυσμένο. Αν δείτε σκουλήκια, τυλίξτε τα σε ένα βρεγμένο βαμβάκι ώστε να βοηθήσετε τον κτηνίατρο να αναγνωρίσει τη μόλυνση.  Για ότι αφορά τα σκουλήκια και το καθάρισμα τους συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας ο οποίος, επίσης, θα σας πει για τα διάφορα προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά.
Ο κίνδυνος για τον άνθρωπο
Ο κίνδυνος για τον άνθρωπο υπάρχει αλλά είναι πολύ μικρός.
Περιπτώσεις από μόλυνση Toxocara (Toxocariasis) είναι σπάνιες, έγιναν όμως γνωστές επειδή συχνά συμβαίνουν στα παιδιά, τα οποία είναι  πιθανότερο να πάρουν περιττώματα με τα χέρια τους καθώς παίζουν έξω. Μερικές φορές αυγά των παρασίτων μπορεί να γίνουν προνύμφες, οι οποίες φωλιάζουν πίσω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά  ή ακόμη τύφλωση  στο ένα μάτι.
Εμποδίστε τη μόλυνση χρησιμοποιώντας ένα φτυαράκι όταν μαζεύετε τα περιττώματα των κατοικίδιων σας , πλένοντας πάντοτε τα χέρια των παιδιών  πολύ καλά προτού φάνε και καθαρίζοντας από τα σκουλήκια το κατοικίδιο σας συχνά και προσεκτικά. Ένα κουτάβι ή γατάκι που γεννήθηκε με παράσιτα μπορεί να αρχίσει να αφήνει αυγά μέσα στα περιττώματα του όταν είναι δύο με τριών εβδομάδων. Αποθαρρύνετε μικρά παιδιά να αγγίζουν κουτάβια και γατάκια, και σιγουρευτείτε απόλυτα ότι όποιος αγγίζει ζώα πλένει τα χέρια του μετά. Τα κουτάβια κάτω των 12 εβδομάδων δεν πρέπει να εξασκούνται σε δημόσιους χώρους μέχρι να εμβολιασθούν. Τα γατάκια κάτω των 12 εβδομάδων πρέπει να περιορίζονται στο σπίτι μέχρι να εμβολιασθούν πλήρως.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου