Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Άγνωστος ιός ζει στο έντερο των μισών ανθρώπων

Άγνωστος ιός ζει στο έντερο των μισών ανθρώπων

πηγή
Ένας ιός που οι βιολόγοι μόλις ανακάλυψαν με τη βοήθεια του υπολογιστή πιθανόν να ζει μέσα στο έντερο των μισών ανθρώπων του πλανήτη, γράφουν Αμερικανοί ερευνητές στο περιοδικό Nature Communications.
Όμως ο ιός δεν μολύνει τον άνθρωπο, αλλά τα δισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στο πλούσιο οικοσύστημα του εντέρου. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να παίζει ρόλο στην παχυσαρκία και το διαβήτη.
Ο νεοανακαλυφθείς ιός, ονομάζεται crAssphage και είναι από εκείνο το είδος των ιών που παρασιτούν στα βακτήρια. To γονιδίωμά του είναι περίπου δύο φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τον ιό HIV.  Ο ίδιος ο ιός δεν έχει απομονωθεί μέχρι σήμερα, αναγνωρίστηκε όμως από το γενετικό υλικό του με τις μεθόδους της βιοπληροφορικήςneos ios 4.
Ο Ρόμπερτ Έντουαρντς, καθηγητής βιοπληροφορικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο άρχισε να διερευνά το θέμα όταν ανίχνευσε τμήματα άγνωστων γενετικών αλληλουχιών σε δείγματα κοπράνων από 12 άτομα. Οι ίδιες αλληλουχίες βρέθηκαν αργότερα σε δύο μεγάλες βάσεις δεδομένων όπου καταχωρούνται γενετικές αλληλουχίες από εκατοντάδες δείγματα κοπράνων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Νότιο Κορέα. Έκπληκτος από την ανακάλυψη, ο Έντουαρντς έκανε τον κόπο να επαναλάβει τις αναλύσεις σε εκατοντάδες αρχικά αρχικά δείγματα, και επιβεβαίωσε ότι ο ιός υπήρχε περίπου στα μισά δείγματα.
«Δεν είναι ασυνήθιστο να ανακαλύπτει κανείς έναν νέο ιό» σχολιάζει ο Έντουαρντς σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου. «Είναι όμως πολύ ασυνήθιστο να βρει κάποιον που απαντάται σε τόσο πολλούς ανθρώπους. Το γεγονός ότι μας ξέφευγε για τόσο καιρό είναι πολύ παράξενο».
Το μόνο όμως που γνωρίζουν μέχρι στιγμής οι επιστήμονες είναι ότι ο crAssphage μολύνει βακτήρια της ομάδας Bacteroidetes, στην οποία ανήκουν πολλά από τα βακτήρια του παχέος εντέρου.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τα Bacteroidetes με τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και διαβήτη, έτσι η ομάδα του Έντουαρντς θα προσπαθήσει να απομονώσει τον ιό και να διερευνήσει το ρόλο που ενδέχεται να παίζει στην παχυσαρκία και το διαβήτη.
1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου